Bumbești-Jiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Bumbeşti-Jiu)
Bumbești-Jiu
—  oraș  —
Biserica din cartierul Valea Sadului
Biserica din cartierul Valea Sadului
Stemă
Stemă
Bumbești-Jiu se află în România
Bumbești-Jiu
Bumbești-Jiu
Bumbești-Jiu (România)
Poziția geografică
Bumbești-Jiu se află în Județul Gorj
Bumbești-Jiu
Bumbești-Jiu
Bumbești-Jiu (Județul Gorj)
Poziția geografică
Coordonate: 45°10′43″N 23°22′53″E ({{PAGENAME}}) / 45.17861°N 23.38139°E

Țară România
Județ Gorj

Atestare documentară14 septembrie 1696

ReședințăBumbești-Jiu[*]
Componență

Guvernare
 - primar al orașului Bumbești-Jiu[*]Constantin Bobaru[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total210 km²
Altitudine400 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total7.684 locuitori
 - Densitate50 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal215100

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Bumbești-Jiu
Poziția localității Bumbești-Jiu
Poziția localității Bumbești-Jiu

Bumbești-Jiu este un oraș în județul Gorj, Oltenia, România, format din localitatea componentă Bumbești-Jiu (reședința), și din satele Curtișoara, Lăzărești, Pleșa și Tetila. Localitate situată la ieșirea Jiului din defileu. Pe teritoriul său este situat un castru roman, lucru ce dovedește vechimea sa precum și Mănăstirile Lainici și Vișina (secolul al XIV-lea) fondate de Nicodim. Odinioară era locuit de oameni liberi (moșneni).

Tot pe raza localității se regăsește clădirea Oficiului Vamal dintre Regat și Transilvania, clădire aflată în momentul de față în degradare. Orașul a fost scena unor lupte crâncene atât în primul cât și în al doilea război mondial, poziția sa geografică, la ieșirea din Defileul Jiului, fiind considerată strategică de armată.

În ianuarie 1999 Bumbeștiu Jiu a revenit în atenția publică din cauza luptelor de stradă dintre jandarmi și minerii conduși de Miron Cozma.

Localitatea se întinde pe circa 6 km de la Vișina până în Comuna Curtișoara, aliniidu-se la poala dealurilor pe care se cultivă viță de vie și pomi fructiferi, până la lunca Jiului, azi în curs de includere într-un viitor lac de acumulare. Alte terenuri se întind pe munții Parâng până la limita administrativă cu județul Hunedoara. Odinioară aceste terenuri constituiau pășuni bogate pentru turmele de oi ale bumbeștenilor.

Orașul se împarte în două zone urbanistice distincte: Bumbești și Valea Sadului (denumită de localnici și „colonia”). Bumbeștiul este fostul sat Bumbești Jiu, marcat de case cu arhitectură veche, specifică zonei de sub-munte. Valea Sadului este un cartier de blocuri și unități comerciale, construit în jurul anilor 1940 - 1950 pentru a găzdui muncitorii aduși din toată țara la fabrica de armament.

În Bumbești-Jiu se află una dintre cele mai importante uzine de armament din țară, situată chiar la intrarea în Defileul Jiului spre Petroșani. În perioada comunistă, fabrica de armament era camuflată sub o fabrică industrială de frigidere, aici producîndu-se celebrul frigider românesc „Fram”. Localnicii porecliseră fabrica Fram ca fiind „fabrica de răcit oameni” (cu trimitere la activitatea de producere de armament).

În localitatea Bumbești Jiu, lângă Mânăstirea Vișina, se găsesc câteva unități de alimentație (restaurante, un motel, o parcare de pentru mașini de mare tonaj) renumite în județele Gorj și Hunedoara, cunoscute sub numele de "La Vișina".

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a orașului Bumbești-Jiu

     Români (85,37%)

     Romi (2,12%)

     Alte etnii (0,17%)

     Necunoscută (12,34%)




Componența confesională a orașului Bumbești-Jiu

     Ortodocși (85,66%)

     Alte religii (0,85%)

     Necunoscută (13,5%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Bumbești-Jiu se ridică la 7.684 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 8.932 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (85,37%), cu o minoritate de romi (2,12%), iar pentru 12,34% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,66%), iar pentru 13,5% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Bumbești-Jiu - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Bumbești-Jiu este administrat de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Constantin Bobaru[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat10          
Partidul Național Liberal3          
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1          
Uniunea Salvați România1          

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bumbești-Jiu

Vezi și[modificare | modificare sursă]