Buchetul Moldovei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Buchetul Moldovei (în rusă Букет Молдавии / Buket Moldavii) este un cunoscut brand de vinuri aromate de înaltă calitate[1], produse de fabrica omonimă (S.A. „Buchetul Moldovei”) din orașul Dubăsari[2], Stânga Nistrului, Republica Moldova.

Vinurile produse sub brandul sus menționat sunt exportate cu precădere în Rusia (până la embargou), țările Baltice, Belarus, Ucraina, Kazahstan, Polonia, Germania[3], Israel și Statele Unite[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vinul a fost creat după anul 1966, atunci când printr-un decret special al guvernului RSS Moldovenești, vinăriei Dubăsari i-a fost încredințată organizarea producerii unor vinuri aromate de înaltă calitate. Tehnologiștii vinăriei sub conducerea lui Nikolai Sergheev într-un timp scurt au dezvoltat o compoziția originală de ingrediente, tehnologia de producere a vinului „Buchetul Moldovei” și a altor câteva. La sovhozul, vinăriei, au fost plantate plante aromatice și medicinale pe o suprafață de 20 de hectare. De asemenea, a fost construită o instalație specială de producere a infuziilor din plante aromatice, producția și îmbutelierea vinurilor aromate. Prin '70–80 vinurile „Buchetul Moldovei” se bucurau de o mare popularitate[3] și erau livrate la cramele de îmbuteliere ale „Moldvinprom”-ului în diferite orașe din fosta URSS (Rusia, Ucraina, Belarus și statele baltice)[4].

În iulie 2012, Serviciul federal pentru supraveghere în domeniul protecției drepturilor consumatorilor al F. Ruse („Rospotrebnadzor”) a decis să simplifice condițiile de livrare a vinurilor îmbuteliate de către „Buchetul Moldovei”[5] pe teritoriul acestei țări.

În mai 2015, Camera de Licențiere a Republicii Moldova a refuzat să prelungească licențele de import de materii prime (alcool) și cea de producere a băuturilor alcoolice pentru întreprinderea respectivă, până nu vor fi îndeplinite cerințele suplimentare cu privire la respectarea legislației Republicii Moldova, fapt care, potrivit autorităților separatiste amenință activitatea întreprinderii[6].

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]