Lagărul de concentrare Buchenwald

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Buchenwald)
Salt la: Navigare, căutare
Deţinuţi de la Buchenwald în ziua eliberării, 16 aprilie 1945. Elie Wiesel este pe rândul doi de jos, al șaptelea de la stânga.

Lagărul de concentrare Buchenwald a fost un lagăr de concentrare nazist înființat pe muntele Ettersberg lângă Weimar, Thuringia, Germania, în iulie 1937, unul din cele mai mari astfel de lagăre de pe pământ german. Primul comandant al lagărului a fost Karl-Otto Koch.

Deținuții erau folosiți pentru muncă forțată în fabricile locale de armament. Aceștia erau evrei, deținuți politici, homosexuali, romi, martori ai lui Iehova, deținuți religioși, criminali, și prizonieri de război [1]. Până în 1942 majoritatea deținuților politici erau comuniști, ulterior ponderea deținuților politici crescând considerabil.

Printre deținuți se numărau scriitori, medici, artiști, foști nobili, și o prințesă italiancă. Chiar și liderul legionar român Horia Sima a fost deținut pentru scurtă vreme într-un sector al lagărului. Veneau din țări diferite, printre care Rusia, Polonia, Franța, Germania, Austria, Cehoslovacia, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca, Spania și Italia. Majoritatea deținuților politici proveneau din țări ocupate și erau membri ai rezistenței.

Între 1945 și 1950, lagărul a fost folosit și de autoritățile sovietice de ocupație.

Note[modificare | modificare sursă]