Breaker Morant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Breaker Morant
Date personale
Nume la naștereEdwin Henry Murrant Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (37 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Pretoria, Africa de Sud Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Australia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Gradullocotenent  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război al Burilor  Modificați la Wikidata

Harry "Breaker" Harbord Morant (născut Edwin Henry Murrant, n. , Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Pretoria, Africa de Sud) a fost un drover[3] anglo-australian, călăreț, poet, ofițer militar și criminal de război, care a fost condamnat și executat pentru crime în timpul celui de-al Doilea Război al Burilor.

În timp ce slujea la regimentul Bushveldt Carbineer în timpul celui de-al Doilea Război al Burilor, locotenentul Morant a fost arestat, dus în fața curții marțiale și condamnat pentru crime de război - una din primele urmăriri penale din istoria militară britanică. Potrivit procurorilor militari, Morant s-a răzbunat pentru moartea în luptă a ofițerului său comandant printr-o serie de crime atât împotriva prizonierilor buri, cât și a mai multor rezidenți civili din Transvaalul de Nord. Avocatul apărării, maiorul James Francis Thomas, a cerut achitarea clienților săi în conformitate cu ceea ce se numește acum Apărarea de la Nürnberg, susținând că acuzații nu ar putea fi considerați responsabili din punct de vedere legal sau moral, deoarece ei respectau doar ordinele primite.

Morant a fost acuzat de executarea sumară a lui Floris Visser, un prizonier de război rănit, și de uciderea a patru afrikaneri și a patru profesori olandezi care fuseseră luați prizonieri la spitalul Elim. Morant a fost găsit vinovat și condamnat la moarte.

Mormântul comun al lui Morant și Handcock din Pretoria cu un monument pe care este scris și versetul din Matei 10:36:
și omul va avea de vrăjmași chiar pe cei din casa lui.

Locotenenții Morant și Peter Handcock au fost apoi aduși la curtea marțială pentru uciderea reverendului Carl August Daniel Heese, misionar al Societății Misionare din Berlin, născut în Africa de Sud. Heese a consiliat spiritual victimele olandeze și afrikanere de la spitalul Elim și a fost împușcat în aceeași după-amiază. Morant și Handcock au fost achitați de uciderea lui Heese, dar sentințele pentru uciderea lui Floris Visser și a celor opt victime de la spitalul Elim au fost puse în aplicare de către un pluton de execuție din Cameron Highlanders la 27 februarie 1902.

Morant și Handcock au devenit eroi populari în Australia modernă, reprezentând un punct de cotitură pentru autodeterminarea australienilor și independența față de stăpânirea britanică. Curtea marțială și moartea lor au devenit subiectul unor cărți, al unei piese de teatru și al unui premiat film australian New Wave al regizorului Bruce Beresford.

La lansarea sa în 1980, filmul lui Beresford a prezentat povestea vieții lui Morant unui public mondial și „a ridicat imaginile ofițerilor acuzați la nivelul icoanelor și martirilor australieni”.[4] În ciuda seriozității dovezilor și a acuzațiilor împotriva lor, unii australieni moderni îl consideră pe Morant și Handcock drept țapi ispășitori sau chiar victime ale crimelor judiciare. Ei continuă să încerce, cu un anumit sprijin public, să obțină o grațiere postumă sau chiar un nou proces.

Potrivit istoricului sud-african Charles Leach, „În opinia multor sud-africani, în special a urmașilor victimelor, precum și a altor persoane implicate în îndepărtata provincie Transvaal de Nord, justiția a fost realizată doar parțial prin aceste procese și prin sentințele rezultate. Încă predomină sentimentul că nu toți cei vinovați au fost judecăți - faimosul căpitan Taylor fiind cel mai evident dintre toate."[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Henry Harbord Morant, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b c d Breaker Morant, Autoritatea BnF 
  3. ^ Un drover în Australia este o persoană, de obicei un crescător cu experiență, care mută animale, de obicei oi, bovine și cai pe distanțe mari. Motivele pentru deplasare pot include: livrarea animalelor unui nou proprietar, ducerea animalelor pe piață sau mutarea animalelor în timpul unei secete în căutarea hranei mai bune și/sau a apei etc.
  4. ^ Charles Leach (2012), The Legend of Breaker Morant is Dead and Buried. A South African Version of the Bushveldt Carbineers in the Zoutpansberg, May 1901-April 1902, Leach Printers & Signs, Louis Trinchardt, South Africa. Page xxxii.
  5. ^ Leach (2012), page 139.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Bleszynski, Nick (2002), Shoot Straight, You Bastards: The True Story Behind The Killing of 'Breaker' Morant. Random House Australia. ISBN: 1-74051-081-X
  • Kruger, Rayne. Goodbye Dolly Gray: The Story of the Boer War, Random House Australia, 1959. ISBN: 0-7126-6285-5
  • O'Brien, Antony. Bye-Bye Dolly Gray, Artillery Publishing, Hartwell, 2006. ISBN: 0-9758013-2-5
  • Unkles, James, Ready, Aim, Fire : Major James Francis Thomas, the Fourth Victim in the Execution of Lieutenant Harry "Breaker" Morant, Sid Harta Publishers, (Glen Waverley), 2018. ISBN: 978-1-9252-3050-5

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Breaker Morant la Wikimedia Commons