Boris Minț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boris Minț
Date personale
Născut (65 de ani) Modificați la Wikidata
Rîbnița, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Malta[1]
 Rusia[2] Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materIvanovski gosudarstvennîi universitet[*][[Ivanovski gosudarstvennîi universitet (russian university)|​]]  Modificați la Wikidata

Boris Minț (în rusă Борис Минц; n. , Rîbnița, RSS Moldovenească, URSS) a fost un om de afaceri rus, personalitate publică și filantrop, fost „consilier de stat” al Federației Ruse.

Potrivit ziarului Kommersant, a intrat în top 10 antreprenori și manageri ruși în ceea ce privește numărul de publicații în mass-media cu un ton negativ la sfârșitul anului 2020.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Rîbnița din RSS Moldovenească (actualmente în Transnistria, Republica Moldova), după o perioadă, familia s-a mutat la Lipetsk. Până la vârsta de 10 ani a locuit în Kostroma.[3]

În 1980 a absolvit Departamentul de Fizică al Universității de Stat din Ivanovo. În perioada 1983-1990 a lucrat la Institutul textil „Frunze” din Ivanovo, ulterior, a fost profesor asociat al Departamentului de Matematică Superioară.

În 1987-1990 a lucrat într-unul din Centrele pentru creativitatea științifică și tehnică a tinerilor.

În 2016, împreună cu soția și fiica sa, a primit cetățenia Maltei.[4]

Potrivit mai multor publicații, în mai 2018, Minț și fii au părăsit Rusia,[5] mutându-se în Marea Britanie.

Pe 28 iunie 2019, Bank of Non-Core Assets (Bank Trust) și corporația financiară „Otkrîtie” au intentat un proces de fraudă împotriva lui Minț în High Court al Angliei și Țării Galilor.[6] La 11 iulie, instanța a blocat activele lui Minț și ale celor trei fii ai săi în valoare de 572 milioane de dolari.[7]

La 30 ianuarie 2020, Comitetul de anchetă al Federației Ruse i-a declarat pe Boris Minț și pe cei trei fii ai săi pe lista căutărilor interstatale (în CSI) sub acuzația de delapidare a bunurilor străine.[8] Pe 13 februarie (2020), Judecătoria Basmannîi din Moscova l-a arestat pe omul de afaceri în lipsă.[9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.rbc.ru/photoreport/10/01/2018/5a54b3f69a79477080592cb0  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Boris_Mints  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Марина Хилькевич (). „Борис Минц: «Мне не хватает образования»”. "Москва-Ерушалаим" (www.moscow-jerusalem.ru). Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Pubblikata b’Awtorità - Published by Authority (). „PERSUNI NATURALIZZATI/REĠISTRATI BĦALA ĊITTADINI TA' MALTA - PERSONS NATURALISED/REGISTERED AS CITIZENS OF MALTA” (PDF). Gazzetta tal-Gvern ta’ Malta - The Malta Government Gazette. Ippubblikat mid-Dipartiment tal-Informazzjoni (doi.gov.mt) — Valletta — Published by the Department of Information (doi.gov.mt) — Valletta.  line feed character în |title= la poziția 33 (ajutor)
  5. ^ Ведомости (). „Владелец O1 Group Борис Минц вместе с семьей уехал в Лондон”. Accesat în . 
  6. ^ „«Траст» пошел за Минцами: банк плохих долгов подал в Лондоне первый иск к бенефициарам «московского кольца» | Миллиардеры”. Forbes.ru. . Accesat în . 
  7. ^ „Суд в Лондоне заблокировал активы Минца и его семьи на $572 млн”. РБК. Accesat în . 
  8. ^ „Следственный комитет объявил в международный розыск бывшего миллиардера Бориса Минца”. Радио Свобода. . 
  9. ^ „Суд в Москве заочно арестовал участника списка богатейших людей России Бориса Минца”. Радио Свобода. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]