Boris Kolker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Boris Kolker

Boris Kolker (în rusă Борис Григорьевич Колкер) (născut la 15 iulie 1939, în Tiraspol, RASS Moldovenească, RSS Ucraineană, URSS) este profesor de limbi străine și traducător, interlingvist, autor a trei manuale de Esperanto. A locuit în Rusia și URSS, din 1993 locuiește în SUA, Cleveland, statul Ohio.


Boris Kolker a absolvit Universitatea de Stat din Chișinău. A studiat Esperanto în 1957 și în anii 1958-1964 a ținut cursuri de Esperanto în Tiraspol și Chișinău. A lucrat ca bibliograf în departamentul de limbi străine a Bibliotecii Republicane Krupskaia din Chișinău și, în cadrul bibliotecii, a organizat Clubul Internațional “Mondo” (“Lumea”).

Boris Kolker este doctor în lingvistică, iar teza sa de doctorat este în esperantologie. Kolker este autorul a trei manuale de Esperanto și a unor articole și recenzii interlingvistice. Datorită popularității lucrării “Vojaĝo en Esperanto-lando” (“Călătorie în țara Esperanto”), care este atât un curs de perfecționare în Esperanto cât și un îndreptar al culturii esperantiste, el este recunoscut de mulți drept un ghid al țării Esperanto.

Membru al Academiei de Esperanto. Membru de onoare a UEA (Asociația Universală de Esperanto). Redactor la revista "Monato". De două decenii conduce cursuri la distanță în Rusia, timp în care a instruit peste 900 de persoane, precum și în Moldova. Predă Esperanto la universitățile din San Francisco, California și Hartford, Connecticut. Coordonează Cursul Internațional de Perfecționare la Distanță. În diverse momente a fost fondator și coordonator al organizațiilor esperantiste din Moldova, Bașchiria, Rusia și Uniunea Sovietică.

Lucrarea de Doctorat[modificare | modificare sursă]

Manuale[modificare | modificare sursă]