Borichinda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Borichinda
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăPterygota
InfraclasăNeoptera
SupraordinHolometabola
OrdinDiptera
SubordinNematocera
InfraordinCulicomorpha
SuprafamilieCulicoidea
FamilieCulicidae
Gen
Borichinda

Borichinda este un gen din familia Culicidae, subfamilia Culicinae, tribul Aedini. Include o singură specie, Borichinda cavernicola.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Următoarele diferențe anatomice marcante îl diferențiază pe Borichinda de Ayurakitia și Isoaedes. ADULȚI - Ochi compuși îngust separați; scutum cu model de scalare întunecată și palidă; scuteliu cu solzi largi pe lobul mijlociu; prezente scalele postspiraculare și subspiraculare; ședințe remigiale absente; numai un foreungues al bărbaților dinți (distincție de Isoaedes); vârful de agrafă a organelor genitale masculine s-a extins cu numeroase sâmburi. LARVAE - Seta 4-C scurt, cu 7-11 ramuri; saten ramificat 14-C (distincție de Isoaedes); 5-P dublu; 5-T de mare, stelat, multi-ramificat; seta 1-I-VII mare, stelat, mult anterolateral cu seta 1; seta 9-II-VI mult anterioară lui seta 7. PUPAE- Seta 6-III single; seta 6-VII anterior față de seta 9; seta 9-IV-VI anterioară lui seta 8; apex de padel ușor concave.

Bionomica și relațiile de boli[modificare | modificare sursă]

Cavernicola Borichinda este o specie care locuiește în peșteri, care a fost găsită și crescută doar din larve care locuiesc într-o singură piscină cu piatră de stânga din Peștera Borichinda din provincia Chiangmai din nordul Thailandei. Peștera adăpostește o populație de lilieci pentru care probabil este sursa principală de hrană a femelelor adulte. Nimic altceva nu se cunoaște despre biologia acestei specii. Cavernicola Borichinda este cunoscută doar dintr-o peșteră din nordul Thailandei.