Boraginaceae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Boraginaceae

Myosotis discolor
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinBoraginales
Familie
Boraginaceae[1][2][3][4]
Juss., 1789
Tip taxonomic
Borago L., 1753
Sinonime
Heliotropiaceae Schrad., 1819 (nom. cons.[*])
Ehretiaceae Mart., 1827 (nom. cons.[*])
Cordiaceae Dumort., 1829 (nom. cons.[*])
Lennoaceae Solms, 1870 (nom. cons.[*])
Hoplestigmataceae Gilg, 1924 (nom. cons.[*])
Codonaceae Weigend, Hilger, 2010
Wellstediaceae

Boraginaceae este o familie de plante asteride, care include o varietate de arbori, arbuști și ierburi, cu un total de aproximativ 2.000 de specii grupate în 146 genuri, întâlnite în lumea întreagă.[5] Sunt răspândite mai cu seamă în regiunile uscate subtropicaleale ale emisferei nordice.

Descrierea[modificare | modificare sursă]

Boraginaceele sunt de obicei palante erbacee anuale și perene, mai rar plante lemnoase, tulpina și frunzele acoperite cu perișori aspri, frunzele stipelate așezate altern cu limbul întreg,fără stipele. Florile bisexuate, cu periant dublu, actinomorfe,rareori zigomorfe pentamere, mai rar tetra-hexa mere, tetraciclice, sunt grupate în inflorescențe cima unipare scorpioida. Caliciul gomosepal, însă sepalele concresc doar la bază. Corola gamopetala, tubulară poate avea diferit gradul de deschidere: campanulata, sub formă de palnie, sau tubul și lobii corolei formează un unghi de 90 de grade. Intrarea în tubul corolei adesea este închisă de niște apendici pubescenți, numiți-fornice, care evită pătrunderea în interiorul florii a picăturilor de apă și insectelor nepolenizatoare. Androceul din 5 stamine, care concresc cu tubul corolei, rareori în număr redus sau mai mare. Gineceul de obicei bicarpelar, sincarpic, cu ovar superior, în rezultatul formării unui perete fals, în ovar se formează 4 loje. Stilul de regulă ghinobazic, se termină cu un stigmat bilobat sau globulos. Unele specii au stilul divizat. În jurul ovarului din receptacul se formează un disc nectariferic întreg sau lobat. La unele specii de boraginacee (Pulmonaria oficinalis-mierea ursului)se manifestă heterostelia. Fructul boraginaceelor este alcătuit din 2-4 mericarpi, tetrachena sau drupe. Conform structurii pistilului și a fructului Fam. Boraginaceae se clasifică în 3 subfamili: Heliotropioidae, Boraginoideae și Echioideae.

Specii din România[modificare | modificare sursă]

Flora României cuprinde 74 de specii spontane ce aparțin la 21 de genuri:

Genuri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III[*][[An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III (Scientific article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (Shenzhen Code), Appendix IIB: Conserved and rejected names of families of bryophytes and spermatophytes[*][[International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (Shenzhen Code), Appendix IIB: Conserved and rejected names of families of bryophytes and spermatophytes (chapter in the International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (Shenzhen Code))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Reveal System of Classification 
  4. ^ Flowering Plants (PDF) 
  5. ^ Boraginaceae. Diversityoflife.com

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]