Bombardarea Bucureștiului în Al Doilea Război Mondial

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bombardarea Bucureștiului în al Doilea Război Mondial au fost în primul rând bombardamente ale Aliaților asupra obiectivelor de cale ferată și de petrol, dar a inclus și bombardarea de către Germania nazistă după lovitura de stat a Regelui Mihai. Bucureștiul depozita și distribuia o mare parte din produsele de petrol rafinat la Ploiești.[1]

Raidul de la 4 aprilie 1944[modificare | modificare sursă]

Avioanele americane au bombardat Bucureștiul la 4 aprilie 1944. Beneficiind de o prognoză meteo favorabilă, de pe aerodromuri italiene au decolat cu destinația București, în valuri succesive, 220 de bombardiere B-17 și încă 93 bombardiere B-24 Libertator. Această forță aeriană a bombardat atât nordul cât și centrul capitalei, distrugând două cartiere ale Bucureștiului. 378 de americani au constituit echipajul bombardierelor. 2.942 de persoane au fost ucise si 2.126 rănite, inclusiv femei și copii. Timp de mai multe zile, mormane de cadavre arse sau zdrobite sub dărâmături au putrezit pe străzile Bucureștiului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stout, Jay A. Fortress Ploesti: The Campaign to Destroy Hitler's Oil Supply. p. 190. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini