Bolid (astronomie)

În astronomie, un bolid este fenomenul luminos cauzat de intrarea în atmosferă a unui corp ceresc, natural, solid, extraterestru (meteoroid) mai mult sau mai puțin mare. Fragmentele meteoroidului care ajung la sol sunt meteoriți.
Etimologie[modificare | modificare sursă]
De la grecescul βολίς (bolís, misil[1][2]) prin latinescul bolis, bolidis (meteor în flăcări) derivat dintr-o formă a verbului grecesc a arunca.[3] Rădăcina „bol” se găsește în parabolă, hiperbolă etc.
Descriere[modificare | modificare sursă]
Un bolid este un corp extraterestru, sau meteoroid care intră în atmosfera Pământului și care atinge o magnitudine aparentă de -14 sau mai strălucitoare – mai mult decât de două ori mai luminos decât luna plină.[4] O altă definiție descrie bolidul ca fiind orice corp generic de impact care formează un crater a cărui compoziție (de exemplu, dacă este un asteroid stâncos sau metalic, sau o cometă înghețată) este necunoscută.[5]
Un superbolid este un bolid care atinge o magnitudine aparentă de -17 sau mai strălucitoare,[4][6] care este de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât luna plină. Exemple recente de superbolide includ meteoritul Sutter's Mill din California și meteoritul Celeabinsk din Rusia.
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ „Bolide”. Merriam-Webster Dictionary.
- ^ "bolide". Oxford English Dictionary. Oxford University Press. 2nd ed. 1989.
- ^ Dictionnaire le Littré [1].
- ^ a b Belton, MJS (). Mitigation of hazardous comets and asteroids. Cambridge University Press. ISBN 0521827647.:156
- ^ „Introduction: What is a Bolide?”. Woodshole.er.usgs.gov. . Accesat în .
- ^ Adushkin, Vitaly; Ivan Nemchinov (). Catastrophic events caused by cosmic objects. Springer. ISBN 978-1402064524.:133