Bogdan Hrib

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bogdan Hrib
Date personale
Născut14 decembrie 1966
București, România
Naționalitateromână
Ocupațiescriitor, editor, fotograf, jurnalist
Activitatea literară
Activ ca scriitor2007-prezent
Specie literarăpolițist, thriller
Operă de debutFiliera grecească
Opere semnificativeseria Stelian Munteanu

Bogdan Hrib (n. 14 decembrie 1966, București) este un scriitor, editor, fotograf și jurnalist român. În anul 1993 a înființat Editura Tritonic[1]. Ca scriitor este cunoscut pentru seria polițistă Stelian Munteanu[2].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bogdan Hrib s-a născut pe 14 decembrie 1966 în București. A absolvit Facultatea de Construcții Civile, dar n-a lucrat niciodată în domeniu. La începutul anilor '90 a publicat o serie de fotoreportaje și anchete în diferite ziare și reviste[3], iar în 1992 și-a deschis o agenție de publicitate[4].

În 1993 a fondat editura Tritonic, în cadrul căreia a publicat mulți autori români și a pus bazele unor serii polițiste, de ficțiune, science fiction și fantasy[1][3]. În anii care au urmat a colaborat cu diferite universități, susținând prelegeri despre editarea de carte, relații publice și fotojurnalism. În 2008 a devenit consilier editorial la Crime Scene Publishing, iar între 2010 și 2012 a ocupat aceeași funcție la Publicațiile Flacăra[4].

Bogdan Hrib este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice, cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA[1], iar în 2010 a devenit vicepreședinte al clubului Romanian Crime Writers[4]. Începând cu anul 2011 se ocupă de coordonarea festivalului Mystery & Thriller organizat la Râșnov[1].

Cariera scriitoricească[modificare | modificare sursă]

Gustul pentru literatură i-a fost deschis de biblioteca părinților săi. A început să scrie de când era în clasa a șasea, prima încercare literară fiind inspirată de romanul Doi ani de vacanță a lui Jules Verne. Descoperirea literaturii SF la determinat ulterior să frecventeze cenaclul bucureștean "Solaris"[5].

În 2007 publică primul roman al seriei polițiste Stelian Munteanu, Filiera grecească[6]. Protagonistul seriei este un aventurier pasionat de arme și muniții, comparat de unii critici cu Sherlock Holmes sau Hercule Poirot[7]. Au urmat Blestemul manuscrisului[8] (2008), scris în colaborare cu Răzvan Dolea și Somalia, Mon Amour[9] (2009), scris în colaborare cu Sofia Matei. Al patrulea roman al seriei, Ucideți generalul[10] (2011), a apărut în același an și în limba engleză la ProFusion Publishers, sub titlul Kill the General[4].

În 2012, Bogdan Hrib lasă deoparte seria care l-a consacrat[2] și publică un thriller la editura Cartea Românească, intitulat Ultima fotografie. Spre deosebire de precedentele creații, acesta nu este un roman polițist, autorul explorând prin intermediul lui noi direcții literare[11]. Caracterizat ca „o carte a mântuirilor parțiale și a trăirilor intense din partea cititorului”[12], romanul spune povestea unui fotoreporter care fuge de lumea în care a avut parte de dezamăgiri[13].

Volumul de povestiri 3+1 (2013)[14] anunță revenirea la seria Stelian Munteanu, în cadrul căreia autorul declara că pregătește un ultim roman[2]. Acesta a apărut în 2016 sub titlul Patimile doamnei ministru.

Bogdan Hrib a compus și un volum de rețete, Salad Bar, pe care l-a publicat sub pseudonim[1].

Opera[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

Seria Stelian Munteanu
Alte romane

Volume de povestiri[modificare | modificare sursă]

Antologii și volume colective[modificare | modificare sursă]

Volume traduse[modificare | modificare sursă]

  • The greek connection (2011)
  • Kill the General (2011)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Bogdan Hrib pe site-ul editurii Tritonic.
  2. ^ a b c Tatăl lui Stelian Munteanu, interviu cu Bogdan Hrib apărut în Jurnalul Național pe 25 martie 2011.
  3. ^ a b Interviu cu Bogdan Hrib - partea I pe Bookblog.ro, 22 decembrie 2007
  4. ^ a b c d Bogdan Hrib pe ProFusion
  5. ^ Interviu cu Bogdan Hrib Arhivat în , la Wayback Machine. pe @utentici.ro, 31 iulie 2012.
  6. ^ Filiera grecească pe site-ul editurii Tritonic.
  7. ^ Cărți noi! Bogdan Hrib - Ucideți generalul, Editura Tritonic, recenzie de Horia Gârbea.
  8. ^ Blestemul manuscrisului pe site-ul editurii Tritonic.
  9. ^ Somalia, Mon Amour pe site-ul editurii Tritonic.
  10. ^ Ucideți generalul pe site-ul editurii Tritonic.
  11. ^ "Ultima fotografie" de Bogdan Hrib Arhivat în , la Wayback Machine., articol de Horia Gârbea pe Agenția de carte, 17 februarie 2013.
  12. ^ Spre Malta, între o daneză și o ex-româncă, recenzie de Felix Nicolau în Luceafărul de dimineață
  13. ^ Ultima fotografie, articol de Sever Gulea pe Libris.ro, 24 decembrie 2012.
  14. ^ 3+1 / Stelian Munteanu se intoarce pe site-ul editurii Tritonic.

Legături externe[modificare | modificare sursă]