Bogdan Bănuță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bogdan Bănuță
Informații generale
Data nașterii
Locul nașterii Pitești, România
Data decesului (26 de ani)
Locul decesului Șeica Mare, Sibiu, România
Post mijlocaș
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
1983-1991  FC Argeș 155 (23)
1991-1992  Inter Sibiu 16 (1)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Bogdan Bănuță (n. , Pitești, România – d. , Șeica Mare, Sibiu, România) a fost un fotbalist român de fotbal care a jucat pe postul de mijlocaș la FC Arges Pitești și Inter Sibiu. S-a născut la Pitești la 19 august 1965 și a debutat la juniorii lui FC Argeș Pitești, avându-l ca prim antrenor pe Mihai Ianovschi. După un prim stagiu la Dacia Pitești, Bănuță debutează sub bagheta lui Nicolae Dobrin în prima divizie a țării în anul 1991 când s-a transferat la Sibiu la schimb cu Marius Predatu care a plecat la FC Argeș Pitești, Bănuță a jucat 165 de meciuri la FC Argeș Pitești, pentru care a marcat 26 de goluri. Mijlocaș ofensiv, cu o tehnică rafinată, Bănuță a fost multă vreme comparat cu Gheorghe Hagi.[necesită citare] A fost selecționat de 30 de ori la juniori și de 11 ori la naționala de tineret.

A murit într-un accident rutier în timpul unei deplasări cu autocarul echipei la meciul cu Gloria Bistrița din etapa 24 a campionatului.[1][2][3][4][5]

Activitate[modificare | modificare sursă]

  • FC Argeș Pitești (1983-1991)
  • Inter Sibiu (1991-1992)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Vocile stinse ale supraviețuitorilor și 24 de ani de la tragicul accident al Interului: "Era cu un cauciuc mare presat pe piept...", Turnul Sfatului Online, , accesat în  
  2. ^ „23 de ani de la decesul celor doi interişti, Gabi Năstase şi Bogdan Bănuţă”. www.tribuna.ro. Accesat în . 
  3. ^ „30 de ani de la moartea tragică a lui Bogdan Bănuță, fotbalistul „mai talentat decât Hagi" » Cum l-a „vânat" Securitatea și de ce nu s-a înțeles cu Dobrin și Hagi”. GSP. Accesat în . 
  4. ^ „Bogdan Bănuță ar fi împlinit azi 54 de ani! Accidentul cutremurător care a curmat viața fotbalistului comparat cu Hagi: „Era sub mașină, i se vedea numai bazinul". GSP. Accesat în . 
  5. ^ Toma, Mihai (). „Aici e ingropat Interul!”. Libertatea. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]