Bogdan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bogdan sau Bohdan (cu litere din alfabetul chirilic: Богдан) este un nume masculin de origine slavă, preluat și în limba română.

Cuvântul în sine este derivat de la cuvintele slave Bog sau Boh (cu litere din alfabetul chirilic: Бог), care înseamna "Dumnezeu" și Dan (cu litere din alfabetul chirilic: дан), însemnând "dat". Printre alte nume similare lui "Bogdan" se numără (sud-slavul) Božidar, (polonezul) Bożydar, (grecescul) Teodor, (în ebraică) Natanael și Jonathan, (latin) Deodatus și (francez) Dieudonné. Forma feminină este "Bogdana" sau "Bohdana". Transformarea lui "g" în "h" a avut loc în limbile cehă, ucraineană, slovacă, și bielorusă. În poloneză transformarea nu a mai avut loc, dar numele Bohdan este și el acceptat. Numele "Bogdan" este foarte răspândit în România și în țările slave (mai puțin Rusia).


Bogdan se poate referi la:

Domnitori
Nume de familie
Prenume
Denumiri geografice
Distincții

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Dezambiguizare Pagina aceasta de dezambiguizare listează articolele care au titluri identice sau susceptibile de confuzie.
Dacă ați ajuns aici prin intermediul unei legături interne care trebuia să trimită direct la un articol, vă rugăm să o corectați.