Bobină Tesla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bobină Tesla

Bobina Tesla la Questacon – the Stiința Națională și Tehnologie center in Canberra, Australia
General
NumeBobină Tesla
UtilizăriAplicație în demonstrații educaționale
InventatorNikola Tesla
Compoziție
MaterialTransformator, câmp electromagnetic, rezonanță

O bobină Tesla este un circuit de transformator rezonant electric conceput de inventatorul Nikola Tesla în 1891[1][2]. Aceasta este o metodă utilizată pentru a produce electricitate în curent alternativ atât de înaltă tensiune, cât și de joasă tensiune, de înaltă frecvență.[3][4]

Tesla a folosit aceste circuite pentru a efectua experimente inovatoare în iluminatul electric, fosforescență, generarea de raze X, fenomene de curent alternativ de înaltă frecvență, electroterapie și transportul energiei electrice fără fire. Circuitele bobinelor Tesla au fost utilizate comercial în emițătoare de radio sparkgap pentru telegrafie fără fir până în anii 1920[1][5][6] și în echipamente medicale cum ar fi electroterapia și dispozitivele cu radiații violete. Astăzi, utilizarea lor principală este pentru afișaje de divertisment și educație, deși bobinele mici sunt încă folosite ca detectori de scurgeri pentru sistemele cu vid înalt.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Uth, Robert (). „Tesla coil”. Tesla: Master of Lightning. PBS.org. Accesat în . 
  2. ^ U.S. Patent No. 454,622, Nikola Tesla, SYSTEM OF ELECTRIC LIGHTING, filed 25 April 1891; granted 23 June 1891
  3. ^ Dommermuth-Costa, Carol (). Nikola Tesla: A Spark of Genius. Twenty-First Century Books. p. 75. ISBN 978-0-8225-4920-8. 
  4. ^ „Tesla coil”. Museum of Electricity and Magnetism, Center for Learning. National High Magnetic Field Laboratory website, Florida State Univ. . Accesat în . 
  5. ^ Tilbury, Mitch (). The Ultimate Tesla Coil Design and Construction Guide. New York: McGraw-Hill Professional. p. 1. ISBN 978-0-07-149737-4. 
  6. ^ Ramsey, Rolla (). Experimental Radio (ed. 4th). New York: Ramsey Publishing. p. 175. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bobină Tesla