BMW

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Bmw)
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la fabricantul german de automobile, BMW. Pentru alte sensuri posibile,, vedeți BMW (dezambiguizare).
Bayerische Motoren Werke AG
TipAktiengesellschaft (echivalent în România societate pe acțiuni)
Simbol bursierFWBBMW
PredecesorBayerische Flugzeugwerke AG (BFW)[1]
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Franz Josef Popp, Karl Rapp, Camillo Castiglioni
SediuMünchen, Germania
Zona deservităGlobal
Oameni cheieNorbert Reithofer (PCA), Joachim Milberg (Chairman of the supervisory board)
IndustrieAutomobile
ProduseAutomobile, motociclete, biciclete
Venit60.48 miliarde €(2010)[2]
Profit brut5.094 miliarde € (2010)[2]
Profit3.218 miliarde € (2010)[2]
Active totale108.87 miliarde € (final 2010)[2]
Capital propriu23.10 miliarde € (final 2010)[2]
Angajați95.450 (final 2010)[2]
FilialeRolls-Royce Motor Cars
Husqvarna
Prezență online
bmw.com

BMW, acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG (în traducere în română Uzina Bavareză de Motoare SA), este un producător german de automobile, motociclete și motoare. BMW este o companie germană organizată ca societate pe acțiuni, înregistrată în DAX la Bursa din Frankfurt.

În anul 2010, BMW Group a înregistrat cel mai bun an din istorie, cu un total de 1,46 de milioane de livrări, din care 1,22 de milioane de BMW și 234.175 de MINI[3].

Sigla alb-albastră folosită până în prezent, utilizează aceleași culori ca ale steagului Bavariei, sugerând simultan o elice albă care se rotește având ca fundal un albastru similar cu cel al cerului. Originile cadranelor albe și albastre din sigla BMW nu au nimic de-a face cu o elice. În schimb au de-a face cu culorile naționale ale landului Bavaria, care este desigur inclus în numele companiei.

Se pare că mitul elicei a fost rezultatul unor publicații tehnice din anii 1920 ce furnizau informații despre serviciile oferite pentru motoarele de avioane BMW.

Când BMW a luat ființă din compania Rapp (sigla celor de la Rapp era reprezentată de un cerc având în centru capul unui cal negru), au refolosit cercul, și au inserat în centru o imagine în oglindă a culorilor naționale ale Bavariei. Albul și albastrul au fost inversate în cerc față de poziția lor pe steagul bavarez, datorită considerentelor legale legate de utilizarea acelui simbol național în cazul unei mărci comerciale. Dar corespondența dintre numele companiei și imaginea din logo a continuat.

Grila frontală caracteristică, de forma „rinichi dublu”, a fost prima dată folosită la modelul BMW 303, la începutul anilor 1930.

Firma BMW, este una din marile firme de automobile la nivel mondial, având ca subdivizii ale sale alte companii producătoare de automobile, cum ar fi: BMW MINI și Rolls-Royce. Marca britanică Rover a fost (1994 - 2000) parte a concernului. Formula 1: BMW Sauber, Williams.

Sediul central BMW (patru cilindri) în München

Sloganul german original al firmei este „Freude am Fahren”, ceea ce se traduce liber prin: Plăcere la condus, Plăcere la volan, în engleză: „The Ultimate Driving Machine”, ceea ce se traduce aproximativ prin: Cea mai sofisticată / Ultima mașină de condus.

În sectorul de piață al autoturismelori, BMW se află în competiție directă cu alte nume prestigioase din domeniul fabricanților de automobile: Acura, Alfa Romeo, Audi, Cadillac, Infiniti, Jaguar, Lexus, Lincoln, Mercedes-Benz, Volvo, Porsche, VW, etc.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Grila frontală caracteristică;
„rinichi dublu”
BMW 303 din 1933
Modelul 328 din 1938

Înaintea celui de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

Precursor al firmei BMW, au fost în 1913 fondată de Karl Rapp, firma „Rapp Motorenwerke GmbH”. Fiind inițial o uzină de fabricare de motoare. În tânăra firmă, inginerul Max Fritz a inventat 1917 motorul de avion cu supracomprimare, motor care putea să urce la înălțimi mai mari.[4]

Motor de avion BMW 801

Construcția motorului fiind foarte bună, compania a semnat un contract cu armata Regatului Prusiei pentru construirea a 2.000 de motoare de tip V12[5] asigurându-și astfel viitoarea dezvoltare. Comanda a presupus finanțarea suplimentară, care a fost asigurată prin asocierea lui Rapp cu Camillo Castiglioni și Max Friz.

Cu toate că la sfârșitul primului război mondial și a Tratatului de la Versailles, când se părea că a venit sfârșitul companiei BMW (motorul fiind singurul produs), pentru că Germaniei i-a fost interzis cinci ani să mai producă motoare de avioane, la data de 17 iunie 1919 s-a înregistrat cu un BMW IIIa, în secret, o înălțime de 9.760 de metri, atunci record mondial.

1922 principalul acționar Camillo Castiglioni a părăsit firma, a luat dreptul numelui BMW și s-a dus la firma bavareză de aeronave: „Bayerische Flugzeug-Werke” (BFW).

Bayerische Flugzeug-Werke a rezultat din Gustav-Otto-Flugzeugwerk, înființate la data de 7 martie 1916, de Gustav Otto, un fiu a lui Nikolaus Otto, inventatorul Motorului-Otto. Localizarea uzinei în cartierul Milbertshofen a fost aleasă pentru că era aproape de Gustav-Otto-Flugzeugwerk. De aici rezultă și data înființării uzinei BMW pe data de 7 martie 1916.

Simultan cu lărgirea capitalului social compania și-a schimbat numele în Bayerische Motoren Werke GmbH, devenind o societate cu răspundere limitată (SRL). Asocierea și creșterea prea rapidă a firmei a creat și victime, fondatorul Karl Rapp, fiind nevoit să părăsească compania, care a fost preluată de industriașul austriac Franz Josef Popp în 1917 și apoi redenumită BMW AG în 1918, transformându-se într-o societate pe acțiuni (SA).

După ce Tratatul de la Versailles a interzis producerea de avioane în Germania, Gustav Otto și-a închis fabrica de avioane, iar BMW a trecut la producția de materiale rulante pentru căi ferate, specializându-se în producția de frâne.

În anul 1923 Max Friz și Martin Stolle au creat prima motocicletă BMW R 32 cu motor boxer și antrenare cu cardan (principiul de bază care a rămas până în zilele de astăzi) și cadru cu țeavă dublă. Pentru construcția modelului, Friz i-a trebuit doar cinci săptămâni.

Din anul 1924 au fost refabricate motoarele de aeronave[6]. „Trenul-Zeppelin” cu motor de aeronavă de la BMW din 1930 a fost antrenat de un motor cu elice în spate, în formă de Zeppelin.

În 1928, BMW a achiziționat fabrica de mașini Farzeugfabrik Eisenach AG, un producător Dixi, și așa a devenit producător de automobile. La 22 martie 1929, BMW produce primul autoturism în serie. Modelul BMW 3/15 DA 2 care au fost o licență de British Austin Seven.

Cu noul model 326 (1935), 327 (1937) și în 1936 prezentatul sport Roadster 328 au apărut modele atractive.

În timpul celui de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

BMW R75 Sahara (1942)

Producția de motoare de avioane în 1934 al firmei „BMW Flugmotorenbau GmbH” noi înființate, urma în fabricile: „BMW Flugmotorenfabrik Allach GmbH” și „BMW Flugmotorenfabrik Eisenach GmbH”. În anul 1941 la „Niederbarnimer Flugmotorenwerke GmbH”, în Zühlsdorf și Basdorf (Wandlitz). În anul 1944 cifră de câștig la vânzare era, 750 de milioane RM (Reichs-Mark), realizată de aproximativ 56.000 de angajați, din care aproximativ 50 la sută erau cu muncă obligatorie.

BMW producea motoare de avioane în Allach (un cartier al München-ului) la uzina II, cu muncitorii la muncă forțată și prizonieri, din lagărele de muncă al Allach-ului și din alăturatul lagăr de concentrare din Dachau. Tot în această perioadă s-au construit și foarte multe motociclete pentru a fi utilizate în război.

După cel de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

În anul 1945, principalele uzine din München au fost aproape complet distruse. Uzina din Eisenach a fost preluată de Uniunea Sovietică și fiind în posesia tuturor instrumentelor de producție, a putut oferi din nou toate tipurile de dinaintea războiului.

Acest lucru s-a întâmplat chiar și sub numele de EMW. Din moment ce BMW din München, nu a acceptat acest nume, uzinele din Eisenach au început să producă autoturisme, și au interzis prin decizie de judecată în 1951, ca în Eisenach, pe-atunci DDR, să se mai producă sub acest nume EMW. După acestea, produsele din Eisenach au fost oferite sub numele de EMW. În 1952 uzinele din Eisenach au fost naționalizate și declarate ca: Volkseigenen Betrieb (VEB Automobilwerk Eisenach).

Sediul fiind distrus în urma bombardamentelor, în uzinele din München, până atunci nu s-au produs automobile. Firma supraviețuia prin producția de motociclete, vase de gătit și frâne de vehicule. În 1951 a fost produs primul automobil „BMW 501”, un model exclusiv de lux cu un motor cu 6 cilindri urmat de un motor V8. De asemenea, nici autouturismul „Isetta” produs din 1955 sub licența companiei Italiene ISO, nu a putut reduce criza financiară.

Începutul re-ascendentului firmei[modificare | modificare sursă]

BMW-Glas 3000 V8, 09/1967-09/1968, 389 buc., 2982cm³, 160 CP, 200 km/h, 1300 kg, 13,4 l./100 km
Legendarul BMW 2002 (1972)

BMW rămâne independent, dar încă îi lipsește modelul mijlociu de autoturism și bani necesari pentru dezvoltarea unui astfel de proiect. Industriașul Herbert Quandt din Bad Homburg, s-a hotărât, ca după o discreditare financiară, urmată de o creștere a acesteia, să cumpere acțiunile nevândute ale firmei BMW. Prin urmare, partea financiară Quant a ajuns la 60% astfel valoarea influenței băncilori a scăzut.

Vânzând uzină de turbine din cartierul Allach, uzinele BMW au avut suficient capital pentru dezvoltarea proiectului de autoturisme în clasa mijlocie. Modelul nou al BMW-ului trebuia să aibe caracter de limuzină dar cu motor puternic. Aceasta fiind posibil prin falimentul firmei Borgward în anii '60, care aveau veritabilul model Isabella.

În anul 1962, a ieșit noul BMW 1500 "noua clasă" (cum era atunci numit). După câteva probleme de inițiere pe piață, și cu versiunile BMW 1800 și BMW 2000 au avut un mare succes, care prin victoriile în Tourenwagen-Rennen (Raliul de autoturisme al firmelor cu producție în serie). Reascendentul definitiv al firmei BMW a venit cu prezentarea modelelor „zero doi” (1602, 1802, 2002 / 2002tii) în anul 1966. În anul 1967 firma BMW a preluat firma Hans Glas SRL[7] din Dingolfing și a transferat într-un stand de producție proprie. Unele modele din „Glas” au mai fost o perioadă produse sub numele de BMW-Glas cu sigla BMW-ului. Odată cu expirarea acestor modele, dispăruse numele de „Glas”. Seria BMW E3[8] prezentată în anul 1968 cu „2500”, mai târziu „2800” și „3,0 SI” au entuziasmat prin mersul silențios și cu demarajul puternic, lumea profesională.

Anii 1970 - 1980[modificare | modificare sursă]

BMW E23, seria 7

La sfârșitul anilor 1970 BMW a dezvoltat o variantă sportivă a seriilor „3” și „5”, acestea numindu-se M3 respectiv M5, inițiala „M” însemnând aici motorsport. Odată cu apariția modelului din seria 6, a luat naștere proiectul BMW M6. Principalul concurent al modelelor „M” al firmei BMW este reprezentat de modelele AMG al concernului Mercedes-Benz.

În anii 1970 - 1993 sub Directorul General Eberhard von Kuenheim cifra de afaceri crescuse de 18 ori, până la aproximativ 28 de miliarde de DM. La autoturisme producția crescuse de 4 ori, iar la motociclete de 3 ori. În acest timp s-au înființat uzine noi în Germania la Regensburg și Berlin-Spandau, în Austria, Africa de Sud și în SUA.

În anul 1973 a fost inaugurat noul sediu al BMW-ului. „BMW-patru cilindrii”, conceput creat de arhitectul vienez Karl Schwanzer, în apropierea Centrului Olimpic München.

Anii 1980 - 2000[modificare | modificare sursă]

La începutul anilor 1990, cei de la BMW credeau că numai cu producție mare se poate supraviețui, pe termen lung pe piața mondială. BMW-ul având numai automobile cu tracțiune pe spate și pentru a nu cheltui în dezvoltarea unor platforme cu tracțiune pe față, în anul 1994, BMW preia producătorul englez de automobile Rover Group (Rover, MG, Mini și Land Rover). Pentru că tradiționalul design și lipsa reputației favorabile la Rover, așteptatele vânzări nu au fost realizate. În plus, concurența între Land Rover și modelul BMW-X, în anul 1999 nou inițiat (atunci numai X5), toate aceastea s-a dovedit a fi în neregulă, ceea ce în total a costat 9 miliarde DM și demisia directorului Bernd Pischetsrieder (în funcție de Director General 1993–1999).

Din anul 2000[modificare | modificare sursă]

BMW F 650 GS Dakar (2004)

Din aceste motive, la 16 martie 2000, BMW s-a retras din proiectul Rover. MG Rover a fost vândut pentru suma simbolică de 5 lire sterline la o comunitate de investitori englezi; iar Land Rover pentru o sumă mult mai mare (noul Range Rover fusese conceput), vândută la firma Ford. Marca MINI a rămas la BMW.

În anul 2003, BMW preia firma Rolls-Royce-Motor Cars de la Rolls-Royce plc. Un automobil tip sedan de lux, fiind gata proiectat BMW a putut prezența pieții automobilul cu nume de „Phantom”. Pentru acesta s-a creat un nou sediu în Goodwood orașul Sussex, iar în fosta fabrică din Crewe se produc numai mașini de marca Bentley, care au rămas de la firma Volkswagen.

În anul 2007, compania a vândut 336.000 de automobile în SUA și 2.727 în România[9].

BMW în România[modificare | modificare sursă]

În anul 2010, BMW a vândut în România 1.574 de unități, în valoare de peste 85 de milioane de euro[3]. BMW a obținut în 2010 o cotă de piață de 31% în segmentul premium, fiind pe primul loc la vânzări, fiind urmat de Audi cu 1.315 și Mercedes-Benz cu 1.201 de autoturisme[3].

Referințe, Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [Bayerische Flugzeugwerke AG' (BFW) „When was BMW founded?”] Verificați valoarea |url= (ajutor). BMW Education. BMW. Accesat în . 
  2. ^ a b c d e f „Annual Report 2010” (PDF). BMW Group. Accesat în . 
  3. ^ a b c BMW, primul loc in clasa premium din Romania cu vanzari de 85 mil. euro, 24 Ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 14 martie 2011
  4. ^ Imagine de motor de avion cu 6 cilindri
  5. ^ Imagine de motor de avion cu 12 cilindri
  6. ^ Imagine de motor în stea simplă, de BMW secționat
  7. ^ Site al: GLAS Automobil Club International e.V.
  8. ^ Site al: BMW E3
  9. ^ BMW creste preturile in SUA

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Multimedia

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de BMW