Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor
AbreviereBeCS  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
Copreședinți[1]Igor Dodon (PSRM)
Vladimir Voronin (PCRM)
Fondator(i)Igor Dodon (PSRM)
Vladimir Voronin (PCRM) (ca bloc electoral)
Date
Înființat13 mai 2021 (bloc electoral)
16 februarie 2022 (bloc permanent)
SediuChișinău
Informații
Ideologie oficialăMoldovenism
Socialism democratic
Comunism
Conservatorism social[2][3]
Poziție politicăExtrema stângă[2][4]
Slogan politicÎmpreună salvăm țara!
Culori oficialeRoșu
Mandate în Parlament
26 / 101
Președinți de raioane
19 / 32
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
canal YouTube

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) reprezintă un bloc permanent format între PSRM și PCRM, rezultat în urma alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova care au fost organizate în 11 iulie 2021, în cadrul cărora cele două partide au format un bloc electoral cu același nume.[5][6]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Discuții despre formarea acestui bloc au fost lansate de reprezentanți ai PSRM încă din luna aprilie 2021. La începutul lunii mai 2021, Igor Dodon i-a expediat o scrisoare președintelui PCRM, Vladimir Voronin, pentru a forma un bloc electoral statalist, care să se opună așa-zisului proces de dispariție a statului moldovenesc, împotriva integrării Republicii Moldova în NATO și împotriva ideii de unire cu România.[7]

Comitetul Central al PCRM a aprobat în majoritate formarea blocului electoral pe 11 mai 2021[8], iar la o zi după, și PSRM a anunțat că este dispus să semneze protocolul de formare a blocului electoral.[9]

Comisia Electorală Centrală a admis cererea de formare a BeCS la 13 mai 2021.[10] În cadrul alegerilor parlamentare, blocul electoral a obținut 32 de mandate, dintre care 22 de deputați sunt de la PSRM, iar restul de 10, de la PCRM.[11] În cadrul ședinței de constituire a Parlamentului de legislatură a XI-a, cele două partide au format o fracțiune comună.[12]

Într-o conferință de presă organizată în 16 februarie 2022, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin au anunțat formalizarea blocului permanent și lansarea Platformei Naționale de Opoziție.[13]

Ideologie[modificare | modificare sursă]

În contextul spectrului politic moldovenesc, este o alianță politică care a îmbrățișat o politică sincretică, combinând politici de stânga în probleme fiscale și viziuni conservatoare în probleme sociale,[2][14] acestea din urmă în contrast cu partidele de stânga din Europa de Vest; reflectă situația drepturilor LGBT în Moldova, fiind una dintre cele mai puternice țări postcomuniste social-conservatoare din Europa de Est. Alianța este anti-NATO, rusofilă și se opune unificării Republicii Moldova cu România[15][16].

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021[modificare | modificare sursă]

Vladimir Voronin, ex-președinte al Republicii Moldova (2001-2009) și președinte al PCRM, a deschis lista BeCS.[17] Pe următoarele locuri au fost plasați pe listă în ordine, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Oleg Reidman. Lista a conținut un total de 102 candidați.[18] În urma alegerilor, blocul a obținut 27,17% din voturi, ceea ce a rezultat în 32 de mandate.[19]

Deputații BCS în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a (26)[modificare | modificare sursă]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegeri parlamentare[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor voturi % din voturi mandate obținute +/-
2021 398.675 27,17%
32 / 101
PSRM - 22,
PCRM - 10
13 (PSRM)

10 (PCRM)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „cu privire la cererea de înregistrare a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și a simbolului electoral”. Accesat în 14 juillet 2021.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor).
  2. ^ a b c Ticudean, Mircea (). „Conservatives Angered By Moldova's Recognition Of Muslims”. RFERL. Radio Free Europe/Radio Liberty. Accesat în . 
  3. ^ „Voronin, ieșire rasistă și xenofobă în direct la TV: Vreți să vină soldații NATO aici și să vi se nască copii de culoare?” [Voronin, racist and xenophobic live broadcast on TV: Do you want NATO soldiers to come here and give birth to children of color?]. Adevărul. . Accesat în . 
  4. ^ „Street scenes”. The Economist. . ISSN 0013-0613. Accesat în . 
  5. ^ Marina Suruceanu. „Comuniștii și socialiștii au format un bloc politic cu statut permanent. „Acest Guvern trebuie să plece". tv8.md. Accesat în . 
  6. ^ „Ultima oră! CEC a înregistrat blocul electoral al PCRM și PSRM” (în engleză). tv8.md. Accesat în . 
  7. ^ „„Să salvăm țara". Dodon i-a adresat o scrisoare lui Voronin cu îndemnul de a-și uni forțele la parlamentare (VIDEO)”. NewsMaker. . Accesat în . 
  8. ^ Onisim, Milena (). „PCRM, despre crearea unui bloc cu PSRM pentru anticipatele din 11 iulie: „Trecem de la formatul consultărilor la formatul tratativelor". Ziarul de Gardă. Accesat în . 
  9. ^ „Furculiță recunoaște că nu toți membrii PSRM au votat pentru crearea blocului electoral cu PCRM”. NewsMaker. . Accesat în . 
  10. ^ „CEC a înregistrat Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor” (în engleză). adevarul.ro. 1620913755. Accesat în 2021-05-14.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  11. ^ „CEC: PAS va avea 63 de mandate în parlamentul cu 101 locuri”. Radio Europa Liberă. Accesat în . 
  12. ^ „PSRM și PCRM vor crea o fracțiune comună în Parlament” (în engleză). adevarul.ro. 1626186773. Accesat în 2022-02-16.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  13. ^ „Comuniștii și socialiștii au format un bloc politic cu statut permanent. „Acest Guvern trebuie să plece" (în engleză). tv8.md. Accesat în . 
  14. ^ Ernst, Iulan (). „Moldovan left-wing coalition begins electoral campaign with anti-LGBT bills”. Intellines. 
  15. ^ „Despre partide”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ INTERVIU Imaginea jandarmului român care bătea în Basarabia, evocată de Voronin, realitate sau clișeu bolșevic reîncălzit pentru campania electorală? Istoric de la Chișinău: Domnul Voronin uită drama prin care a trecut familia sa persecutată de bolșevici, G4Media.ro,  
  17. ^ „Anticipate // Dodon anunță că Vladimir Voronin va fi cap de listă al blocului electoral „Comuniștii și socialiștii". Deschide.MD. Accesat în . 
  18. ^ „Lista candidaților BeCS la alegerile parlamentare din 2021 - alegeri.md”. alegeri.md. Accesat în . 
  19. ^ „Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md”. alegeri.md. Accesat în .