Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel din Brașov

45°38′40″N 25°35′21″E (Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel din Brașov) / 45.644521°N 25.589283°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel
Poziționare
Coordonate45°38′40″N 25°35′21″E ({{PAGENAME}}) / 45.644521°N 25.589283°E
LocalitateBrașov
JudețBrașov
Țara România
Edificare
Stil artisticbaroc
Data începerii construcției1773
Data finalizării1787
Clasificare
Cod LMIBV-II-m-A-11470
Prezență onlinesite web oficial

Biserica Sf. Petru și Pavel este o biserică romano-catolică din orașul Brașov. Este un monument de arhitectură barocă, unic în acest oraș, fiind una dintre cele mai renumite atracții ale orașului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Actuala biserică datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind construită pe locul unei vechi mănăstiri dominicane din anul 1342. Această biserică era în stil gotic și avea altarul orientat către răsărit, invers față de actuala biserică ce are altarul orientat către apus. După Reforma din secolul al XVI, mănăstirea a fost desființată iar corul vechii biserici gotice a fost folosit de comunitatea luterană maghiară, în timp ce nava și restul clădirilor mănăstirești au servit ca magazii.

În anul 1711 mănăstirea a fost reînființată sub patronajul călugărilor franciscani, iar în anul 1716 a intrat în posesia iezuiților. În anul 1766 vechea biserică gotică a fost demolată, iar în anul 1773 preotul Ignatius Wagenseil a cerut sprijinul împărătesei Maria Terezia a Austriei pentru reconstruirea bisericii. Lucrările au început oficial la 3 iunie 1776, sub coordonarea arhitectului Karl Joseph Lamasch, care a realizat acest edificiu reprezentativ al barocului transilvănean. Pe data de 29 septembrie 1782 noua biserică a fost sfințită de către episcopul Ignațiu Batthyány al Diecezei de Alba Iulia. Cu toate acestea lucrările s-au încheiat abia în anul 1787. În anul 1840 lângă biserică a fost înființat și un gimnaziu romano-catolic.

Interiorul bisericii.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Aflată în centrul vechi al Brașovului, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel este singurul monument din oraș construit în totalitate în stil baroc. Pe partea dinspre stradă a navei a fost construită pe întreaga lățime a bisericii o tribună cu parapet arcuit din baluștri, accesul acestuia fiind asigurat prin scările practicate în grosimea zidăriei, scări care pornesc din spațiile laterale ale pronaosului. Pereții bisericii sunt decorați cu bogate stucaturi, în partea mediană a arcului de triumf cu stema orașului Brașov și a Transilvaniei, respectiv anul finalizării bisericii.

În medalioanele pictate pe suprafața bolților apar scene biblice, care au fost pictate cu ocazia unei renovări de la începutul secolului XX. În capelele laterale sunt amplasate altare și confesionale istorizante, iar sub cele două baldachine amplasate simetric pe arcul de triumf stă amvonul (la sud), opera lui János Kupcsay (1840-1910), și singura piesă a mobilierului baroc, o pictură a Mariei Protectoare de la Passau⁠(de) (la nord).

Corul este o construcție gotizantă, având închidere cu cinci laturi a octogonului. Bolta cilindrică cu penetrații cu secțiunea în arc frânt a corului în absidă se sprijină pe coloane angajate corintice, pe care sunt fixate console cu statuile din lemn a diferiților sfinți (Sf. Petru, Sf. Pavel, Sf. Francisc, Sf. Anton). Pereții laterali ai corului sunt străpunși de ferestre ogivale, a căror vitralii se leagă de asemenea de perioada donațiilor de la cumpăna secolelor XIX–XX, și provin din atelierul lui Ede Kratzmann din Budapesta.

Laturilor nordice și sudice a corului s-a anexat o sacristie cu etaj, respectiv un oratoriu. Accesul la etajul acestor construcții este asigurat de scările racordate arcului de triumf, iar încăperile de la etaj se deschid spre cor cu parapete cu baluștri și cu ferestre geminate.