Biserica Sfinții Arhangheli din Secășeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfinții Arhangheli
Poziționare
Localitatesat Secășeni, comuna Ticvaniu Mare
Țara România
Adresa116
Edificare
Data finalizăriisf. sec. XVIII, transf. 1838
Clasificare
Cod LMICS-II-m-B-11195

Biserica Sfinții Arhangheli este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Secășeni, comuna Ticvaniu Mare, județul Caraș-Severin. Figurează pe lista monumentelor istorice CS-II-m-B-11195[1].

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Secășeni (română 1924 Secaș) este un sat în comuna Ticvaniu Mare din județul Caraș-Severin, Banat, România. Prima mențiune documentară este din anul 1342, cu denumirea Zekas[2].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica ortodoxă din Secășeni, ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, este cea mai veche din zona Oraviței, fiind construită în anul 1664. A fost resfințită în anul 1792 de episcopul Vârsețului, Iosif Ioaninovici Șakabent (1786-1805), cel care în anul 1790 a dispus celebrarea serviciilor divine în limba română, în toate satele românești aflate sub jurisdicția bisericească a Vârșețului.

Biserica este construită în stil baroc, are formă de navă dreptunghiulară, cu absidă semicirculară în dreptul altarului, spre răsărit. În anul 1846 a fost acoperită cu șindrilă vopsită, iar în anul 1937 s-a mărit pronaosul, prelungindu-se zidurile de sud și de nord până la înălțimea stâlpilor de vest ai turnului. Turnul bisericii este de formă patrulateră cu trăsături baroce având latura de 4,80 m fiind așezat pe latura de vest a bisericii, sprijinindu-se pe o bază pătrată.

La interior, iconostasul cuprinde o veche pictură în frescă cu registrul Sfinților Apostoli, încadrând Sfânta Treime. În anul 1927, pictura bisericii a fost curățată de pictorul Nicolae Marișescu din Bocșa Montană. Deși s-a crezut că doar catapeteasma mai păstrează fragmente din vechea frescă inițială, în urma unor lucrări de restaurare demarate de preotul paroh, sub tencuială s-a descoperit o pictură bogată, inedită prin compoziție, probabil opera unor pictori bisericești din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „Secășeni - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  3. ^ „Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Secășeni la 350 de ani de la zidire”. Basilica.ro. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfinții Arhangheli din Secășeni