Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica
„Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Moara de Vânt”
Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Iași.jpg
Informații generale
ConfesiuneOrtodoxă
HramSf. Apostoli Petru și Pavel
Localizare
ȚaraRomânia
LocalitateStrada Moara de Vânt nr. 24
cartier Moara de Vânt, Iași
Istoric
Sfințire1803-1830

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Moara de Vânt” din Iași este o biserică ortodoxă construită în perioada 1803-1830 pentru deservirea necesităților de cult din cartierul Moara de Vânt al municipiului Iași. Ea este situată pe una dintre cele mai înalte coline ale Iașului, în partea de nord-est, pe Strada Moara de Vânt nr. 24, în apropiere de Cimitirul Sfinții Petru și Pavel.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

În urmă cu 200 ani în locul unde se află astăzi biserica se aflau mai multe mori de vânt (după care și-a luat denumirea și cartierul). Aici ființa și un cimitir în care erau înmormântați decedații din bolnițele Epitropiei "Sf. Spiridon" din Iași. Pentru a exista un loc unde să fie prohodiți acești decedați, a fost zidită acolo între anii 1803-1830 o biserică cu rol de capelă, printre ctitorii săi numărându-se Mihail Sturdza, familia Cantacuzino-Pașcanu, Constantin Ipsilanti, Alexandru Moruzi și mitropolitul Veniamin Costachi.

Biserica s-a aflat sub administrarea Epitropiei "Sf. Spiridon" până la desființarea acesteia după cel de-al doilea război mondial. Epitropia a renovat acest sfânt lăcaș de cult în perioada 1924-1925. Începând din anul 1958 Biserica "Sf. Apostoli Petru și Pavel - Moara de Vânt" din Iași a devenit biserică parohială.

Începând din anul 2000, prin grija părintelui paroh Vilie Doroșincă (protopop de Iași II), s-a început un amplu proces de renovare interioară și exterioară a Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", lucrări care au fost finalizate în anul 2007. Ca urmare a finalizării lucrărilor, biserica a fost resfințită în ziua de 7 octombrie 2007 de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei [1].

Biserica are două hramuri: Sf. Apostoli Petru și Pavel (29 iunie).

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Biserica are forma unui dreptunghi, fiind construită în plan basilical. În anul 1950 a fost construit și un mic pridvor, apoi în anul 1978 s-a ridicat deasupra pronaosului și o clopotniță.

Catapeteasma bisericii este pictată în stil neobizantin. Biserica dispune de obiecte de cult datând din secolul al XIX-lea: Sfânta Evanghelie și un rând de sfinte vase donate în anul 1856 de familia Cantacuzino-Pașcanu.

În ultimii ani, în apropierea bisericii a fost construită o capelă cu hramul "Învierea Domnului".

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Moara de Vânt”, în Viorel Erhan, Mănăstiri și biserici din orașul Iași și împrejurimi, Iași, Editura Tehnopress, 2003, p. 221-223.
  • Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Pelerin în Iași (Editura Trinitas, 2000)

Legături externe[modificare | modificare sursă]