Biserica Sfânta Maria din Cairo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfânta Maria din Cairo
Informații generale
Confesiuneortodoxă-coptă
Jurisdicție religioasăBiserica ortodoxă coptă  Modificați la Wikidata
ȚaraEgipt
LocalitateCairo
CtitorIsaac
Istoric
Data începeriisecolul al VII-lea d.Hr.  Modificați la Wikidata
Sfințiresec.IV
Localizare

Biserica Sfânta Maria din Cairo este o biserică din Cairo, Egipt. Este una dintre cele mai vechi biserici din Egipt, datând din secolul al IV-lea d.Hr. Mai este cunoscută și sub numele de Biserica Agățată sau Biserica Suspendată deoarece se află pe o colină înaltă, mai sus de ruinele cetății Babilon.

Istorie și importanță[modificare | modificare sursă]

Conform tradiției, biserica ar fi fost construită prin secolul al VII-lea de către patriarhul Isaac (690-692), pe locul unei vechi biserici din secolul al IV-lea. Cu toate acestea, cea mai veche mențiune a bisericii o găsim în biografia patriarhului Iosif I (839-849). În timpul patriarhului Avraam (975-978), biserica a fost reconstruită și de-a lungul timpului a suferit mai multe restaurări.

Sediul Patriarhiei Egiptene era la Alexandria, dar după invazia islamică din secolul al VII-lea când Cairo a devenit noua capitală a Egiptului, patriarhul Christodolos și-a mutat reședința în anul 1047 la Biserica Sfânta Maria din Cairo.

Importanța bisericii nu este dată doar de faptul că a fost catedrală patriarhală, ci și de faptul că deține o colecție importantă de icoane. Ele sunt în număr de 110, iar cea mai veche datează din secolul al VIII-lea. Una dintre cele mai importante icoane este cea a Sfântului Mercurius, care datează din secolul al XVIII-lea.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]