Biserica Cuvioasa Paraschiva din Maieru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Maieru, județul Bistrița-Năsăud, foto: august 2018.
Nava spre iconostas (vedere din corul bisericii)
Intrările în altar

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Maieru, județul Bistrița-Năsăud, datează din anul 1817.[1] Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI 2010: BN-II-m-A-01673.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Comuna Maieru este una din cele mai vechi așezări umane din Valea Rodnei. De la începuturi, vatra aceasta este menționată în documente ca „rusticum praedium”, adică moșie, iar în tradiție „măieriște”, adică loc de pășune, „măierii” fiind stăpânii de oi.

Așezată în vârful unei coline, Bisericuța din Deal, cum i se spune în tradiția orală a măierenilor, domină peisajul străvechii așezări din triunghiul celor trei măguri, care închid între ele un „cuib al visurilor”, cum inspirat l-a numit Liviu Rebreanu[2].

Biserica, purtând hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost construită între anii 1817-1818, pe cheltuiala credincioșilor, după cum reiese din monografiile Maierului, întocmite de juristul și gazetarul Emil Boșca Mălin și parohul Iuliu Pop. Lucrarea a fost executată de maestrul Krauss din Bistrița, ajutat de credincioși, prin muncă benevolă.

Catapeteasma a fost executată de un meșter din Maieru al cărui nume nu se cunoaște. Conform tradiției orale, în anii construcției bisericii a fost foamete mare. Se mânca pâine de ovăz, amestecată cu hamei sau chiar „coțobrele” (porumbe) fierte în lapte. De aceea i se mai zicea în popor biserica foamei, zidită la o sută de ani după ultima și pustiitoarea năvălire a tătarilor[3].

Biserica a fost reparată în anii 1912, 1965 și 2000. Nu există inscripții, nici pe ziduri, nici pe iconostas. Nu a fost pictată, ci doar văruită într-o culoare alb-albăstrie.

Din patrimoniul bisericii fac parte relicve de valoare, în parte salvate de la vechea mănăstire Drogomana, incendiată de tătari în 1717: icoane pe lemn, icoane pe sticlă și medalioane rotunde cu sfinții prooroci, din perioada 1700-1750. Pe iconostas poate fi văzută o icoană înfățișând martiriul frângerii cu roata, care, după părerea specialiștilor, amintește de supliciul lui Horea sau al lui Tănase Tudoran de la Bichigiu[4].

Biserica a fost declarată monument istoric în anul 1978. A fost resfințită în data de 22 octombrie 2000 de Episcopul vicar Irineu Pop Bistrițeanul.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cultura.ro/sites/default/files/inline-files/LMI-BN.pdf
  2. ^ Prof.Sever Ursa: scurt istoric al bisericii Cuvioasa Parascheva din Maieru (la resfințirea din 22 octombrie 2000)
  3. ^ Prof.Sever Ursa: scurt istoric al bisericii Cuvioasa Parascheva din Maieru (la resfințirea din 22 octombrie 2000)
  4. ^ Prof.Sever Ursa: scurt istoric al bisericii Cuvioasa Parascheva din Maieru (la resfințirea din 22 octombrie 2000)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Cuvioasa Paraschiva din Maieru