Biserica Catolică în România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

În țară[modificare | modificare sursă]

În România sunt prezente două Biserici Catolice propriu-zise locale, și anume Biserica Romano-Catolică și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Din punct de vedere al riturilor, Biserica Romano-Catolică este de rit latin, iar cea Greco-Catolică este de rit bizantin. Pe lângă aceste două rituri, în România se mai găsesc și catolici de rit armean, având un ordinariat propriu. Riturile bizantin și armean sunt rituri orientale.

În cadrul Bisericii Catolice funcționează numeroase ordine religioase, dintre care unele sunt prezente și în România. Cele mai importante ordine religioase feminine din România sunt: Surorile Baziliene (organizate după regula Sf. Vasile cel Mare), Congregația Surorilor Maicii Domnului, Congregația Inimii Neprihănite etc. Ordine religioase masculine sunt: franciscanii (conventuali, observanți și capucini), bazilienii (Ordinul Sfântul Vasile cel Mare), iezuiții (Societatea lui Isus), benedictinii (Ordinul Sfântului Benedict), Ordinul călugărilor dominicani (Ordo Praedicatorum) etc.

Ierarhie[modificare | modificare sursă]

Biserica Catolică este condusă de papa Romei. În prezent papa Romei este Papa Francisc.

Ambasadorul papal este nunțiul apostolic. Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961), nunțiul apostolic este de regulă decanul corpului diplomatic din statul în care este acreditat, în afara cazului în care statul respectiv stabilește altfel. De la 1 ianuarie 1998, Guvernul României a revenit la tradiția ca nunțiului apostolic să-i fie recunoscută onoarea de decan al corpului diplomatic.

În prezent arhiepiscopul Miguel Maury Buendía este acreditat ca nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova.

Biserica Romano-Catolică din România este organizată în:

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică este o Biserică arhiepiscopală majoră. Întâistătătorul ei este Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În componența acestei Biserici intră:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]