Biserica Adormirea Maicii Domnului din Liov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Liov
Lwów - Cerkiew Uspieńska.jpg
Колокольня Успенской церкви
Informații generale
Localizare
ȚaraFlag of Ukraine.svg Ucraina Modificați la Wikidata
LocalitateLiov Modificați la Wikidata
regiuneFlag of Lviv Oblast.svg Regiunea Liov
Coordonate49°50′31″N 24°02′04″E / 49.842°N 24.0344°E / 49.842; 24.0344
Date despre construcție
Stil arhitectonicArhitectura renascentistă  Modificați la Wikidata
ArhitectPaweł Rzymianin[*]  Modificați la Wikidata
Istoric

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Liov (ucraineană: Успенська церква, Uspenska Tserkva), cunsocuta si sub denumirea Biserica Valahă este o biserică ortodoxă, situată în orașul Liov, Ucraina. În prezent este inchiriată Bisericii Autocefale Ortodoxe Ucrainene.


Istoricul clădirilor bisericești[modificare | modificare sursă]

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Liov (de obicei cunoscută sub numele de biserica Uspieńska, sau Biserica Țării Românești), este o biserica ortodoxă din Lviv, situată în Orașul Vechi, biserica actuala fiind construita în stil renascentist. Aceasta cladire a înlocuit o structura a bisericii mai veche, și a fost construita în perioada 1591-1629 de către Paul Roman, Wojciech Kapinos și Ambrozie Przychylny, iar turnul-clopotniță a fost construit în 1571-1578 ani de Peter Barbon.

Complexul Bisericii Ortodoxe se află în ul. Ruska și constă din biserica Uspenski, turnul-clopotniță (turnul Korniakta) și Capela celor Trei Ierarhi.

Fondatorul primei biserici a fost domnitorul Moldovei Alexandru Lăpușneanu (prin urmare, biserica poartă numele comun al vlahilor). A doua biserică a fost ridicată la inițiativa Frăției de Ouspensky, si fondator al turnului clopotnita si al capelei a fost Constantin Corniaktos, un negustor grec. Turnul Korniakta este considerat unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură poloneză în stilul arhitectural manierrist din secolul saisprezecelea.

Prima biserica[modificare | modificare sursă]

Între 1547-1549, o biserică a fost construită în acest loc cu bani donați de domnitorul moldovean Alexandru Lapusneanu, care a lăsat un semn permanent în numele său: Biserica din Țara Românească. Putin se stie despre aspectul bisericii la acea data. Ea a avut o fațadă susținută, trei turnulețe cu cupole, si picturi murale în interior. Petru din Lugano, zis Italianul, a condus lucrarile de construcție. În 1568, meșterul constructor Felix a inceput construcția turnului, iar lucrările vor continua sub Peter Krassowski. În 1570, o parte din turnuri s-a prăbușit, iar în anul următor un incendiu a ars întreaga biserică.

A doua biserica (clădiri curente)[modificare | modificare sursă]

Acesta a fost construită la sfârșitul secolului XVI și începutul sec. XVII, cu fonduri oferite de negustorul grec Constantin Corniaktos [1], precum și alți membri ai Frăției Adormirii Maicii Domnului din Liov, care a intretinut de asemenea, și o cunoscută școală ortodoxă în oraș. Lucrarea a fost sustinuta de multi altii, cum ar fi Hatmanul Piotr Konaszewicz-Sahajdaczny, domnii Moldovei Ieremia Movilă și Simion Movilă, și chiar și Țarul rus Feodor I. Interesant, fiul lui Simion Movilă, Petru Movilă, a devenit mitropolit al Kievului, Haliciului și intregii Rusii din 1633 până la moartea sa, iar mai tarziu a fost canonizat ca sfânt în bisericile ortodoxe din România, Ucraina și Polonia. O placă memorială pentru Petru Movilă a fost amplasata pe un perete exterior al bisericii.

Arhitectura bisericii poartă amprenta Renasterii. Acest lucru este valabil în special pentru fatada abundent decorata a Capelei celor Trei Ierarhi, construita între 1574 și 1591 dupa desenele sau modelele lui Piotr Krasowski.

In apropiere este unul dintre reperele cele mai evidente din Liov, Turnul Korniakt, care a fost efectuat la înălțimea sa actuală de 65 de metri, după un incendiu în 1695. Acest turn-clopotniță bogat ornamentat a fost inițial executat la comanda lui Corniaktos de catre arhitectul Piotr Barbon în 1570.

Referințe[modificare | modificare sursă]

1. ^ Victor E. Louis, Jennifer M. Louis (1976). "Ghid complet pentru Uniunea Sovietică". M. Joseph. p.. 184. ISBN 0-7181-1077-3. "... Construit de Pietro di Barbona în 1574-1580 pentru un comerciant grec, Constantin Korniakt care a finanțat construirea mai multor biserici din Liov.".

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi si[modificare | modificare sursă]