Biosenzor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bandeleta folosită de glucometru are în componența sa un biosenzor ce ajută la determinarea concentrației de glucoză din sânge

Un biosenzor este un dispozitiv analitic folosit pentru detecția unui analit de natură biologică. Ca și structură, un biosenzor este alcătuit dintr-un component biologic și un detector fizico-chimic.[1][2] Elementul biologic, care poate fi reprezentat de țesut, microorganisme, organite celulare, receptori celulari, enzime, anticorpi, acizi nucleici, etc., are rolul de interacționa, de a se lega sau de a recunoaște analitul corespunzător lui. Componentele biologice pot fi naturale sau realizate cu ajutorul ingineriei biochimice. Detectorul, cu rolul de a transforma semnalul, poate funcționa pe baza mai multor fenomene: optice, piezoelectrice, eletrochimice, etc. Cuantificarea sau măsurarea semnalului analitic cu ajutorul detectorului se realizează în urma interacției dintre analit și elementul biologic.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Turner, Anthony; Wilson, George; Kaube, Isao (). Biosensors:Fundamentals and Applications. Oxford, UK: Oxford University Press. p. 770. ISBN 0198547242. 
  2. ^ Bănică, Florinel-Gabriel (). Chemical Sensors and Biosensors:Fundamentals and Applications. Chichester, UK: John Wiley & Sons. p. 576. ISBN 9781118354230. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Frieder Scheller; Florian Schubert (). Biosensoren. Akademie-Verlag, Berlin. ISBN 3-05-500659-3. 
  • Massimo Grattarola; Giuseppe Massobrio (). Bioelectronics Handbook - MOSFETs, Biosensors and Neurons. McGraw-Hill, New York. ISBN 0070031746. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]