Big data

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

BIGDATA[modificare | modificare sursă]

"Datele păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți" definiția din - Big Data: A revolution that will transform how we live - de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier.

Big Data a devenit o problemă în afaceri, sau cel puțin o problemă pe care oamenii de afaceri incep să o conștientizeze. Presa începe să aloce din ce în ce mai mult spațiu acestui subiect. Pornind cu Wall Street Journal "Companiile sunt inundate cu date" (“Companies are being inundated with data") la Financial Times "Din ce în ce în afaceri sunt aplicate analize din mass-media, cum ar fi Facebook și Twitter" ("Increasingly businesses are applying analytics to social media such as Facebook and Twitter"), Forbes "Big Date a ajuns la Seton Health Care Family" ("Big Data has arrived at Seton Health Care Family"). De ce atâtea articole pe aceasta temă? Deoarece BIG DATA are potențialul de a afecta profund modul în care facem afaceri și chiar modul de a trăi.

Big Data are 4 caracteristici principale.

Prima caracteristică este VOLUMUL.[modificare | modificare sursă]

Da, volumul de date este în creștere. Experții prezic că volumul de date din lume, va crește la 25 de Zettabytes în 2020. Același fenomen afectează fiecare companie - datele sunt în creștere la aceeași rată exponențială. Dar nu este numai volumul de date care este în creștere, numărul de surse de date este de asemenea în creștere.

A doua caracteristică este VITEZA.[modificare | modificare sursă]

Datele se creează la viteze din ce în ce mai mari. Companiile își mută aplicațiile de la aplicații de tip "batch" la aplicații în timp real. Și cerințele de afaceri au crescut la fel - de la răspunsuri săptămâna viitoare sau măine la un răspuns într-un minut sau la secundă. Și lumea este, de asemenea, din ce în ce mai instrumentată și interconectată. Volumul de date de streaming de pe aceste instrumente este exponențial mai mare decât a fost chiar cu 2 ani în urmă.

A treia caracteristică este VARIETATEA datelor.[modificare | modificare sursă]

Varietatea datelor prezintă o provocare la fel de dificilă. Creșterea surselor de date a alimentat și creșterea tipurilor de date. De fapt, 80% din datele generate în lume sunt date nestructurate. Cu toate acestea, metodele tradiționale de analiză se aplică numai la informații structurate.

A patra caracteristică este VERIDICITATEA datelor.[modificare | modificare sursă]

Cum se poate acționa pe baza acestor informații, dacă nu sunt de încredere. Stabilirea încrederii în datele pe care le folosește orice companie reprezintă o provocare uriașă odată cu creșterea surselor și tipurilor de date.

Un alt motiv pentru care Big Data este un subiect fierbinte astăzi este noua tehnologie care permite unei organizații să beneficieze de resursele interne de date. Ceea ce este nou, este tehnologia pentru a procesa și analiza aceste date la volumul și viteza dorită. Scopul tehnologiei Big Data este să analizeze toate datele disponibile, eficient din punct de vedere costuri. Orice date, așa cum sunt. Se pot analiza date structurate, video, audio, date spațiale sau orice tip de date.

Datele pot veni de la sistemele noastre tradiționale - sisteme de facturare, sisteme ERP, sisteme CRM. De asemenea, vin de la mașini - de la etichetele RFID, senzori, comutatoare de rețea. Și datele vin de la oameni - site-ul web, social media, etc. Acest lucru face foarte dificilă analiza datelor sociale - extragerea ideilor de conținut în mare parte sub formă de text într-un timp foarte scurt.

Virtualizarea datelor[modificare | modificare sursă]

Virtualizarea datelor este o modalitate de colectare a datelor din mai multe surse într-o singură "vizualizare". Adunarea este virtuală: spre deosebire de alte metode, cele mai multe date rămân acolo unde a fost inițial și sunt preluate din surse brute la cerere.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Big Data Virtualization”.