Beznea, Bihor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Beznea
—  Sat  —
Beznea
Beznea
Beznea se află în România
Beznea
Beznea
Beznea (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°57′43″N 22°36′39″E46°57′43″N 22°36′39″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Bihor county CoA.png Bihor
Comună Bratca

SIRUTA27711
Prima atestare1406

Altitudine366 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total1.356 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal417081

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Beznea (fost Delureni) este un sat în comuna Bratca din județul Bihor, Crișana, România.

Beznea, Bihor

Situare geografica, acces, locuitori[modificare | modificare sursă]

Satul Beznea (aprox. 1400 locuitori), component al comunei Bratca, este situat în partea de Est a județului Bihor, lângă granița cu județele Sălaj și Cluj. Aflat la aproximativ 60 de km distanță de orașul Oradea, accesul spre Beznea se face fie pe drumul european E60 (DN1), dinspre Borod, fie pe calea ferată, folosind gara din Bratca. Beznea este așezat pe podișul cu același nume și este străbătut de la Nord la Sud de Râul Beznea (lungime 9 km), afluent al Crișului Repede.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Satul Beznea a fost redenumit în perioada comunistă în Delureni. În anul 1996 a revenit la numele său inițial (legea 35 din 18 mai 1996). Primele atestări documentare datează din anul 1406. Așezarea este nominalizată ca "possessio Walachalis", Beznea fiind, așadar, un sat românesc. În timpul feudalității maghiare ținutul comunei Bratca făcea parte din domeniul cetății Șinteu. Tradiția locală atribuie regelui Matia Corvin înnobilarea locuitorilor din satul Beznea, cu ocazia unei călătorii pe acolo din anul 1464. De atunci datează toponimia – Dealul Crai, Piatra Craiului. In 1660 Bihorul intra sub stapanire turceasca, iar in 1692 sub stapanire austriaca. Tot atunci apar si primele conscrieri (recensaminte) care releva o populatie redusa numeric (10 familii) si slaba din punct de vedere economic. Până în secolul XIX locuitorii satelor comunei Bratca sunt supuși unor obligații tot mai mari față de Austro-Ungaria. La 24 aprilie 1904 are loc "răscoala secerătorilor" de la Aleșd la care participa si 4 bratcani. Dupa înăbușirea răscoalei, bratcanii continuă revolta cu răfuieli locale. La Bratca, țăranii s-au răzbunat contra grofului Bethlem Gyorgy, incendiind o bună parte a pădurii apartinând acestuia.

Actul marii uniri a fost votat la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, și de 5 locuitori ai comunei Bratca, aleși ca delegați ai cercului electoral Alesd. Pana in aprilie 1919, locuitorii comunei Bratca au fost tinuti sub teroare, caci prin fixarea liniei de demarcatie intre armata romană și cea ungară pe linia Zam-Ciucea-Sighet, frontul cuprindea practic si Bratca. Perioada de liniste a fost scurta. Prin cedarea nordului Transilvaniei (in urma Dictatului de la Viena – August 1940) granita romano-ungara a ciuntit comuna Bratca: satul Damis era in teritoriul romanesc, iar celelalte sate erau pe teritoriul cedat Ungariei. In actiunile militare din septembrie-octombrie 1944 care au avut loc în satul Damis, trupele hortiste s-au izbit de rezistenta darza a pichetelor de graniceri romani, ajutati de 22 de voluntari. Drept represalii, hortistii au executat 7 sateni printre care și 2 fetite.

Satul Beznea a fost colectivizat pana în 1990 cand terenurile au fost retrocedate fostilor proprietari. In aceasta perioada s-au contruit 7 blocuri de locuinte, un dispensar, camine culturale, magazine, poduri, case, etc. Majoritatea barbatilor lucrau ca mineri la E. M. Suncuius, iar in timpul liber lucrau în agricultura. In prezent zona cunoaste o puternica dezvoltare turistica, iar satul Beznea nu face exceptie. In zona apar noi pensiuni si case de vacante, proprietari fiind atat fii ai satului Beznea care se intorc acasa, fie cetateni straini (Anglia, Olanda).

Cultura[modificare | modificare sursă]

Monumentele istorice ce pot fi vizitate in Beznea sunt Biserica de lemn construita in anul 1723 si Monumentul eroilor. Tot in zona mai pot fi vizitate Biserica din Valea Neagra (1785) si Manastirea Sf. Ioan Iacob, situata in inima padurii, la 5 km de drumul european E60.

Educatie[modificare | modificare sursă]

Copiii satului Beznea beneficiaza de o gradinita si o scoala generala cu clasele I - VIII (S08). Scoala generala cuprinde un laborastor de informatica dotat cu 10 calculatoare performante ("Liceul Teoretic Bratca si S08 Beznea dispun de o baza materiala moderna, bine întreținuta, poate concura oricand cu scoli din mediul urban”(citat din raportul comisiei MEC - 2004)).

Sanatate si asistenta sociala[modificare | modificare sursă]

Locuitorii satului Beznea beneficiaza de un cabinet medical. Exista si un Centru de Recuperare a Persoanelor cu Handicap, un Centru de copii de tip familial precum si 4 Case de Copii în cadrul programului WHITE CROSS.

Comunicatii[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul satului Beznea exista o retea de telefonie fixa Alcatel, retea de cablu TVS, fibra optica si Internet. Telefonia mobila acopera aproape toata suprafata satului.

Divertisment si timp liber[modificare | modificare sursă]

Pentru iubitorii de natura, in principal in zonele de agrement de o frumusete excepționala: Valea Boiului, unde se afla și Cascada Boiului, Valea Bratcutei, devenita un minisat de vacanța, Lunca Crisului Repede, cu posibilitati de camping, pescuit, inot, dealurile Damisului, Poiana Damis, iar la nord in muntii Plopisului, varful Magura cu Manastirea Sf. Ioan Iacob, calcarele cu hippuriti, urme ale erei glaciare din Valea Crisului. Pentru cei ce doresc sa poposească pe aceste plaiuri, oferta este deosebita: pe E60 se află Complexul turistic Piatra Craiului, cu mai multe restaurante, hoteluri si un magazin de suveniruri, si popasul Cabesteana. Mai exista o pensiune în zona Lorau (Valea Iadului)si una in satul Beznea. Comuna Bratca dispune si de o Tabara de elevi cu peste 100 locuri, amplasata într-un decor mirific, pe Valea Brătcuței.

Industrie și Comerț[modificare | modificare sursă]

In satul Beznea exista o fabrica de procesare a laptelui, un atelier de mobila si mai multe magazine (de tip ABC).

Cod postal: 417081

Istoric[modificare | modificare sursă]

În luna septembrie 2006 s-au sărbătorit 600 de ani de atestare documentară a localității.

Monumente[modificare | modificare sursă]

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Cuprins din necuprins ... : monografia istorică a satului Beznea, Editura Cogito, 1998

Legături externe[modificare | modificare sursă]