Benedetto Pistrucci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portretul lui Benedetto Pistrucci pe o camee creată de fiica sa, Maria Elisa Pistrucci, cca 1850

Benedetto Pistrucci (n. Roma, 29 mai 1783 – d. Windsor 16 septembrie 1855) a fost un medalist italian stabilit în Anglia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Italia, la Roma, la 29 mai 1783, Benedetto Pistrucci s-a stabilit la Londra în 1815 și a început să lucreze la Royal Mint, monetăria britanică, în calitate de incizor. Cea mai cunoscută lucrare a sa este reprezentarea Sfântului Gheorghe călare, răpunând balaurul, imagine folosită pe reversul monedei britanice de aur cunoscută sub numele de Sovereign, precum și pe coroana emisă din 1818 până în prezent.

Pistrucci a gravat și alte multe monede, medalii și medalioane, între carte faimoasa «Medalie Waterloo» (în engleză Waterloo Medal), care a fost bătută timp de peste treizeci de ani. Pistrucci nu voia să copieze lucrările altor artiști și incizori, dorind să creeze doar lucrări originale. Din cauza originii sale italiene nu a fost recunoscut ca șef al monetăriei britanice, fiind în rivalitate cu alți incizori între care era și Wyon.

Benedetto Pistrucci a murit la Windsor, în 16 septembrie 1855. A fost înmormântat la Virginia Water, Surrey, Anglia.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În franceză, în text, deviza Ordinului Jartierei. O traducere în română: Să-i fie rușine celui care se gândește la rău.
  2. ^ De observat scrierea aditivă a numeralului IIII, care, în mod obișnuit, l-am scrie IV.
  3. ^ George al IV-lea a fost ultimul rege britanic care a fost reprezentat pe monede purtând pe cap cunună de lauri, în stil roman.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Benedetto Pistrucci