Bedros Tourian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bedros Tourian
Date personale
Nume la naștereՊետրոս Զըմպայեան Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Üsküdar⁠(d), Imperiul Otoman[1][2] Modificați la Wikidata
Decedat (20 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman[1][2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatPanteonul Komitas[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
Frați și surori Yeghishe Tourian of Jerusalem[*][[Yeghishe Tourian of Jerusalem (Armenian Patriarch)|​]]  Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Etnie armean Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
dramaturg
actor
traducător
actor de teatru[*]
dramaturg[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitearmeana occidentală Modificați la Wikidata
Activitate
Studii Scutari Jemaran[*][[Scutari Jemaran (Armenian school in Constantinople)|​]] ()[1]
Pregătire Hagop Baronian[*][[Hagop Baronian (scriitor armean)|​]]  Modificați la Wikidata
Limbiarmeana occidentală  Modificați la Wikidata

Bedros Tourian, (în armeană: cu ortografie clasică Պետրոս Դուրեան, cu ortografie reformată Պետրոս Դուրյան) (n. , Üsküdar⁠(d), Imperiul Otoman – d. , Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost un poet, dramaturg și actor de teatru de limbă armeană apuseană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bedros Tourian (ortografie alternativă: Petros Durian) s-a născut într-o familie afectată de sărăcie, al cărei tată era fierar la Istanbul. A fost un poet romantic, cu o sensibilitate aprinsă, care a avut admiratori ai operei sale încă din timpul vieții sale.

A lăsat o moștenire în teatrul și poezia armeană. Un patriot, piesele sale istorice au fost inspirate de dorința de eliberare națională. Profesorul său de școală armeană a fost Hagop Baronian, un satirist. Educat în limba și cultura franceză, Tourian a studiat foarte bine lucrări de Hugo, Lamartine și de Musset și a adus o calitate lirică și sentimentală poeziei în limba sa maternă, armeana. Spontane, elocvente și pline de numeroase imagini și metafore, poeziile sale dezvăluie strălucirea artistică naturală și au deschis calea inovației bazate pe stilul vechi de scriere. Uneori, i se atribuie lui Tourian originea tradiției lirice moderne în versuri. Poeziile sale au fost traduse în rusă, franceză, engleză, germană și italiană, dar și în română,[3] bulgară, greacă, maghiară, persană, turcă și spaniolă.

Mormântul lui Petros Durian la Pantheon, Erevan

A avut o viață teatrală activă, în ciuda opoziției tatălui său, scriind piese și interpretând ca actor pe scenă. Având în vedere sărăcia familiei sale, avantajul financiar pe care l-a avut prin munca sa ca actor ar fi putut fi un factor în sfidarea dorințelor tatălui său. Valoarea sa artistică a fost recunoscută și apreciată rapid și a devenit popular prin piesele sale. Printre piesele sale de teatru se numără Țările Negre (Սև հողեր կամ Հետին գիշեր Արարատյան, 1868), Artaxias I Cuceritorul (Արտաշես աշխարհակալ, 1869), Căderea Casei Arsacid (1870), Cucerirea cetății Ani, Capitala Armeniei (1871) și Teatru sau Mizerabilii (Թատրոն կամ Թշվառներ, 1871).

Teatru sau Mizerabilii abordează problema nedreptății sociale și a decăderii morale. În piesă doi îndrăgostiți se sinucid pe scenă. Dacă Tourian ar fi trăit o viață mai lungă, ar fi putut avea ocazia să dezvolte un repertoriu teatral mai sofisticat. Istoria îl amintește mai mult pentru versurile sale decât pentru dramele sale, cu toate că acestea din urmă i-au adus inițial faima în timpul vieții sale.

Știind că va muri tânăr, a călărit pe o furtună a emoțiilor, plângându-se Atotputernicului într-un poem și implorând iertare în altul. Visele nerealizate și dorința neîmplinită de a trăi pentru a ajuta la dezvoltarea națiunii sale i-au provocat dureri și tristețe profunde, lucru care se reflectă în opera sa.

Următorul poem, Micul lac, este o aluzie la faptul că Tourian, care aparent era îndrăgostit de o actriță, a auzit-o spunând cu dispreț: „O, el? El tremură și este atât de palid - s-ar putea chiar să moară într-una din zilele astea! ” (ceea ce s-a și întâmplat).

Bedros Tourian a murit de tuberculoză la vârsta de doar 21 de ani.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g Enciclopedia armeană[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d e f Haykakan hamaṙot hanragitaran[*][[Haykakan hamaṙot hanragitaran (Armenian encyclopedia)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Delicii pentru îndrăgostiți. Antologia poeziei erotice de Lucian Velea, Editura Digital Unicorn ISBN 978-606-94661-4-8

Surse[modificare | modificare sursă]

  • K.B. Bardarkjian, Un ghid de referință pentru literatura modernă armeană 1500-1920, Wayne State University Press, 1999
  • E. Jrbashian, „Petros Durian” (un articol din Enciclopedia Sovietică Armeană)
  • Hrand Nazariantz, Bedros Tourian, Poeta armeno: dalla sua vita e dalle sue pagine migliori, cu un cenno sull'arte armena, in collaborazione con Franco Nitti Valentini, con una presentazione di Enrico Cardile, Bari, Laterza, 1915.
  • Bedros Tourian, I Miserabili: dramma in Cinque atti, versione italiana di Hrand Nazariantz ; con prefazione di Alfredo Violante, Milano, Sonzogno, 1916.
  • J.R. Russell, Bosphorus Nights: The Complete Lyric Poems of Bedros Tourian: Translation, Introduction, and Commentary, Armenian Heritage Press, 2005

Legături externe[modificare | modificare sursă]