Sari la conținut

Barocul petrin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Kikin⁠(d) (1714), exemplu de casă privată ce datează din timpul regimului lui Petru I.

Barocul petrin[1] (în rusă Петровское барокко) este numele dat de istorici stilului de decorații și arhitectură barocă agreat de Petru cel Mare și folosit pentru a proiecta clădiri în nou fondata capitală rusă, Sankt Petersburg, în timpul conducerii acestui monarh și a succesorilor săi imediați.

Spre deosebire de contemporanul baroc Narîșkin, practicat în Moscova, barocul petrin a reprezentat o ruptură drastică de tradițiile bizantine care au dominat arhitectura rusă⁠(d) pentru aproape un mileniu. Principalii săi specialiști - Domenico Trezzini⁠(d), Andreas Schlüter⁠(d) și Mihail Zemțov⁠(d) - s-au inspirat din arhitecturile mai curând modeste, olandeză, daneză și suedeză a timpului.

Exemple existente ale acestui stil din Sankt Petersburg sunt Catedrala Sfinții Pentru și Pavel (Trezzini), cele Doisprezece Colegii⁠(d) (Trezzini), Kunstkamera⁠(d) (Zemțov), Palatul Kikin⁠(d) (Schlüter) și Palatul Menșikov⁠(d) (Giovanni Fontana).

Structurile barocului petrin din afara Sankt Petersburgului sunt rare; printre ele sunt Turnul Menșikov⁠(d) din Moscova și Palatul Kadriorg⁠(d) din Tallinn.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ de la numele lui Petru I al Rusiei

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • William Craft Brumfield. A History of Russian Architecture (Cambridge: Cambridge University Press, 1993) ISBN: 978-0-521-40333-7 (Chapter Eight: "The Foundations of the Baroque in Saint Petersburg")