Baradari (clădire)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Baradari (clădire)

Baradari, de asemena cunoscută ca Bara Dari (urdu: بارہ دری) este o clădire sau un pavilion cu 12 uși concepute pentru a permite un flux liber de aer. Structura are forma unui pătrat și are trei uși pe fiecare latură a sa.

Datorită caracteristicilor lor acustice deosebite, aceste clădiri au fost deosebit de bine-potrivite pentru dansul mujra sau pentru spectacolele de dans ale curtezanelor realizate de curtezanele nobile din India. De asemenea, erau potrivite pentru spectacolele și concertele private ale diferiților muzicieni și poeți realizate de-a lungul timpului în fața regilor. Clădirile erau, de asemenea, apreciate pentru aerul lor proaspăt în timpul verii fierbinți din India. Bara în urdu / hindi înseamnă „doisprezece” iar cuvântul Dar înseamnă „ușă”.

Clădiri Baradari[modificare | modificare sursă]

Hazuri Bagh Baradari Lahore, Pakistan

Câteva dintre clădirile baradari istorice sunt Taramati Baradari, [1] Hazuri Bagh Baradari, [2] Goshamal Baradari, Baradari la Palatul Man Singh I la Fortul Amer Jaipur etc.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cultural Hamlet”. The Hindu. . Accesat în . 
  2. ^ a b http://lahore.city-history.com/places/hazori-bagh/, Hazuri Bagh Baradari, Lahore on History of Lahore website, Retrieved 28 February 2017