Banian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Banyan)
Salt la: Navigare, căutare
Banian din Lalbagh, regiunea Bangalore
Banian din Guantanamo, plaja Girl Scout

Un banian[1] este o varietate de smochin care își începe viața ca un epifit,[2] adică o plantă care creste pe o altă plantă, atunci când semințele germinează într-o fisură sau crăpătură a unui copac sau a unei construcții umane. "Banian" (engleză banyan) de multe ori denumește acel Ficus benghalensis ("Indian banyan"), care este arborele național al Republicii India,[3] deși numele a fost, de asemenea, generalizat pentru a desemna toate varietățile de smochin comun, ciclul de viață și denumite în mod sistematic în taxonomie subgenul Urostigma.[4]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Copacii banian mai bătrâni sunt caracterizați prin rădăcini aeriene care se maturizează în trunchiuri groase lemnoase, care, cu vârsta, pot deveni imposibil de distins de copacul gazdă. Copacii bătrâni se răspândesc lateral prin utilizarea acestor  rădăcini și ajung să crească pe o arie largă de câțiva acri. La unele specii, rădăcinile se dezvoltă pe o zonă considerabilă, care seamănă cu un crâng de copaci, cu fiecare trunchi conectat direct sau indirect la copacul gazdă. Topologia acestui sistem masiv de rădăcini a inspirat numele sistemului de operare ierarhic al rețelei de calculatoare  "Banyan VINES".

Într-un banian care învăluie copacul gazdă, plasa de rădăcini crescute în jurul acestuia în cele din urmă aplică o presiune considerabilă și cel mai adesea îl omoară. Astfel învăluit, copacul mort în cele din urmă se descompune, astfel că banianul devine o  ''copac coloană" cu un gol central. În junglă, astfel de gropi sunt mult râvnite adăposturi pentru multe animale.

Primele etape ale unui smochin pe un copac gazdă în Ghats-ul de Vest, India
Banianul este parte din stema Indoneziei. Acesta este menit să simbolizeze unitatea Indoneziei - o țară cu multe și îndepărtate rădăcini. Copacul uriaș simbolizează, de asemenea, în heraldică, puterea. Fostul președinte Suharto l-a folosit ca logo pentru partidul său, Golongan Karya (Golkar), exploatând adânc înrădăcinata credință a concetățenior săi în natura sacră (sakti) a banianului


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Banian”. Random House. http://www.dictionary.com/browse/banian. Accesat la 15 martie 2016. 
  2. ^ Laman, Timothy G. (1995). „The Ecology of Strangler Fig Seedling Establishment”. Selbyana 16 (2): 223–9. 
  3. ^ National Tree”. Government of India. Există o versiune arhivată la 13 februarie 2016. http://www.archive.india.gov.in/knowindia/national_symbols.php?id=5. Accesat la 16 ianuarie 2012. 
  4. ^ Note the use of "Banyan" versus "banyan" in Athreya, Vidya R. (1 iulie 1997). „Nature Watch: Trees with a Difference: The Strangler Figs”. Resonance (Indian Academy of Sciences, Bengaluru) 2 (7): 67–74. http://www.ias.ac.in/article/fulltext/reso/002/07/0067-0074. ; also Aerial-Rooting Banyan Trees”. University of Washington. Există o versiune arhivată la 4 septembrie 2007. http://depts.washington.edu/tc596jan/samoa/playground/banyans.php?r=n.