Balaur (dinozaur)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Balaur
Balaur bondoc.jpg
Reconstituire
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Reptilia
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Saurischia
Subordin: Theropoda
(neclasificat): Coelurosauria
Familie: Dromaeosauridae
Subfamilie: Velociraptorinae
Gen: Balaur
Csiki et al., 2010

Balaur este un gen de dinozaur dromaeosaurid theropod de la sfârșitul Cretacicului (circa acum 70 milioane de ani) ce a trăit pe teritoriul actualei Românii. A fost descoperit și descris în august 2010, primind numele unei creaturi mitice românesti, balaur. Este cunoscut dintr-un singur schelet parțial, reprezentând specia Balaur bondoc, numele provenind de la construcția oaselor, care erau mai scurte și mai grele decât cele ale altor membrii ai familiei. Spre deosebire de dinozaurii cu care este înrudit, avea cate două gheare sub formă de seceră la toate labele, cu gheare mari retractabile la primul și al doilea deget. A fost descris ca "o variantă musculoasă a prădătorului Velociraptor". [1] [2]

Un studiu publicat în 2015[3], susține că Balaur bondoc ar fi fost o pasăre nezburătoare primitivă, specia fiind mult mai apropiată de Jeholornis, Sapeornis și Archaeopteryx decât de Velociraptor[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Anatomia scheletului balaurului bondoc.
Imagine din ziarul Adevărul cu referire la pnas.org


Istorie[modificare | modificare sursă]

Fosilele acestui dinozaur au fost găsite în septembrie 2009 la 2,5 kilometri nord de Sebeș, județul Alba de geologul și paleontologul clujean Mátyás Vremir (n. 1971) de la Societatea Muzeului Ardelean[5] și a primit denumirea parțială SbG/A-Sk1.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]