Balaban (instrument azer)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Balaban
Balaman
Balaban
Clasificare
Instrumente populare
Ambitus
{{{ambitus}}}
Instrumente înrudite
Fluier, Oboi


Balaban, sau balaman [1] (azeră balaban) este un instrument de suflat (un fel de fluier) de aproximativ 35 cm lungime, cu opt găuri de deget și o gaură de deget mare. Balabanul, unul dintre instrumentele antice de suflat, este răspândit în toate regiunile azere, inclusiv în Azerbaidjanul iranian.

Balabanul poate fi făcut din lemn de dud sau alte esențe mai dure, cum ar fi cea de nuc. Găurile sunt de aproximativ 1,5 cm în diametru. Muștiucul dublu este realizat dintr-un singur tub de trestie de aproximativ 6 cm lungime și aplatizat la un capăt. Interpretul folosește aerul adunat în obraji pentru a continua să cânte din balaban în timp ce inspiră aer în plămâni. Această tehnică de respirație „circulară” este frecvent utilizată la toate instrumentele cu dublu muștiuc de acest tip din Orientul Mijlociu.

Găurile făcute pe tub sunt clasificate după cum urmează: [2]

Tonul sonor - sas pardasi Funcțional # 1 - primul ton - bash parda
# 4 - ton principal - shah parda
# 6 - ton deschis - achyg parda
# 8 - ton de jos - ayag parda
spate - tonul din spate - arkha parda
tonal # 2 - ton de segah - segah pardasi (1)
# 5 - ton de segah - segah pardasi (2)
# 7 - ton de mahur - mahur pardasi
Acustic spate - ton de echilibru - nizam pardasi

Muștiucul (gamish, garghy sau dil) din lemn de pipirig care crește într-o zonă aridă este introdus în capătul superior. Se aplatizează și ia forma unui muștiuc dublu. Este legat la un regulator de 60 mm lungime și 10 mm lățime (kharak, boghazlig, boyundurug, ulama, akma) din lemn de salcie sau viță de vie tăiată pe lungime. Muștiucul este apoi fixat de un regulator asemănător cu un guler pe o parte și un pivot de 7-12 mm pe partea cealaltă. Capacul (qapaq, aghizlig, kip, bandă etc) din salcie, alun, corn sau dud este pus pe muștiuc pentru a nu-l deteriora. Este legat de regulator pentru a nu se pierde[2].

Utilizare[modificare | modificare sursă]

În ocazii solemne, precum nunți și ceremonii de sărbători, un cântăreț din balaban este însoțit de un percuționist. Un grup muzical tradițional azer, format din doi cântăreți din balaban și un percuționist se numește balabanchilar dastasi[3]. A fost folosit și în cântecele pastorale și în muzica funerară. Potrivit lui Huseyngulu Sarabski, vânătorii cântau din balaban pentru a atrage prepelițe. Anumite tipuri de balaban sunt utilizate și în muzica <i>ashik</i>[2].

Tradiție[modificare | modificare sursă]

O selecție scurtă de mugham azer cântat din balaban, în interpretarea lui Kamil Jalilov, a fost inclusă pe Discul de Aur atașat navei spațiale Voyager, singura melodie inclusă printre celelalte realizări culturale ale umanității înregistrate pe acel disc[4] [5] [6] [7].

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Музыкальная энциклопедия. Баламан. Под ред. Ю. В. Келдыш. Т 1. А — М.: Советская энциклопедия, 1973.
  2. ^ a b c Charming Sounds of the Balaban Arhivat în , la Wayback Machine. by Saadat Abdullayeva
  3. ^ Ch, R. A. M.; 51, Rakausika राम च (). „مقام The Music Of Azerbaijan Vol-02 مقام”. A World,s Heritage Of Native Music. Accesat în . 
  4. ^ „AZƏRBAYCANDA BALABAN SƏNƏTİNİ ÖYRƏNƏN AMERİKALININ İNDİ 80 TƏLƏBƏSİ VAR (Balaban ustadı Babaxan Əmirovun dedikləri)”. mediaforum.az (în Azerbaijani). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Azerbaijani Music Selected for Voyager Spacecraft
  6. ^ „Azerbaijani mugham sent out to outer space 32 years ago”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Voyager - Spacecraft - Golden Record - Sounds of Earth”. NASA. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]