Baia copilului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Baia copilului
Descriere generală
ArtistMary Cassatt
Datare1893
Materialeulei pe pânză
Genartă de gen  Modificați la Wikidata
Dimensiuni100,3 × 66,1 cm
AmplasareArt Institute of Chicago, Chicago, SUA
ColecțieArt Institute of Chicago  Modificați la Wikidata
Curent artisticimpresionism[1]  Modificați la Wikidata

Baia copilului (sau Baia) este o pictură în ulei pe pânză din 1893 a artistei americane Mary Cassatt. Subiectul și perspectiva aeriană au fost inspirate de blocurile de lemn japoneze.[2][3] Prezintă demnitate în maternitate și are un stil similar cu cel al lui Degas.

Institutul de Artă din Chicago a achiziționat piesa în 1910. De atunci a devenit una dintre cele mai populare piese din muzeu.[4]

Descriere[modificare | modificare sursă]

În 1891, Mary Cassatt a creat pictura în ulei cu două personaje, o mamă și un copil mic. Scena se bazează pe baia de zi cu zi a unui copil, moment care este „special prin faptul că nu este special”.[5] Personajul feminin ține copilul ferm și protector cu mâna stângă, în timp ce cealaltă mână spală cu atenție picioarele copilului. Brațul mic și dolofan stâng al copilului se fixează pe coapsa mamei, în timp ce cealaltă mână este fixată ferm pe coapsa sa. Mâna dreaptă a mamei apasă ferm, dar ușor pe picior în cuvă, imitând propria presiune a copilului asupra coapsei. Pentru a indica adâncimea, Cassatt a pictat fețele retrase în spațiu. Traseele de vopsea sunt stratificate și dure, creând linii groase care conturează personajele și ies în evidență în fundalul modelat. Mâna artistului este evidențiată prin asprimea pensulei și poate fi mai bine privită de la distanță.

Influențe[modificare | modificare sursă]

Cassatt a fost puternic influențată de unii dintre colegii ei impresioniști, în special de Edgar Degas. Primul tablou impresionist care a ajuns în Statele Unite a fost un pastel de Degas în 1875 pe care l-a achiziționat. Cassatt a început să expună împreună cu impresioniștii în 1877, unde a întâlnit alți colegi impresioniști precum Claude Monet și Berthe Morisot. În 1890, a fost impresionată de xilogravurile japoneze de la Academia Beaux-Arts din Paris în timpul expoziției, cu trei ani înainte de a picta Baia copilului. Cassatt a fost atrasă de simplitatea și claritatea designului japonez și de utilizarea abilă a blocurilor de culori. Perspectiva tabloului a fost inspirată din imprimeuri japoneze și de Degas. "Producătorii de imprimare japonezi erau mai interesați de impactul decorativ decât de perspectiva precisă".[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Make Lists, Not War, accesat în iunie 2020 
  2. ^ Painting profile from the Art Institute of Chicago.
  3. ^ Art Access Arhivat în , la Wayback Machine. at the Art Institute of Chicago.
  4. ^ Lisa Stein. "The Art Institute has compiled its 'greatest hits.' We asked art experts to expand that list of 11 to include other treasures." Chicago Tribune. 18 April 2003.
  5. ^ Janes, Karen Hosack. Great Paintings. New York: Dorling Kindersley Limited, 2011, 179.
  6. ^ Janes, Karen Hosack. Great Paintings. New York: Dorling Kindersley Limited, 2011, pg. 180.