Back to Basics (album)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Back to Basics)

Back To Basics
Album de Christina Aguilera
LansareAugust 2006
ÎnregistrareIanuarie 2006-Aprilie 2006
GenR&B, blue-eyed soul, pop, jazz
Durată78:55
Casă de discuriRCA
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorChristina Aguilera (Producător Executiv), DJ Premier, Kwamé, Linda Perry, Rich Harrison, Mark Ronson, Big Tank
Recenzii profesioniste
*About.com link
Cronologie – Christina Aguilera
Stripped
(2002)
Back To Basics

Back To Basics este cel de-al treilea album în limba engleză, lansat de către cântăreața de origine Americană, Christina Aguilera pe data de 15 august 2006. Albumul a fost foarte bine primit de către critici și de fani, cu toate că a vândut mai puțin decât precedentele albume ale acesteia: Back to Basics a vândut până în prezent 5 milioane de albume în toată lumea pe când Christina Aguilera 12.5 milioane, iar Stripped 11 milioane (declarat în septembrie 2007).

A ocupat poziția întâi în 13 țări. Primul single, intitulat Ain't No Other Man, a fost aclamat de către critici. Acesta a fost un succes substanțial, ocupând locul 2 în topul United World Chart, locul 6 în S.U.A. și a intrat în top 5 în Europa. Single-ul a fost primit ca o bună piesă de revenire, ea rămânând în afara reflectoarelor, după era Stripped. Aguilera a descris dublul album ca fiind :"O întoarcere în anii 20, 30, 40, cu influențe jazz, blues și feel-good soul music și un twist modern."[1]. Principalii producători ai albumului sunt: DJ Premier, Kwamé, Linda Perry, și Mark Ronson. Una dintre piese, intitulată "F.U.S.S." a fost scrisă ca un răspuns la conflictul dintre Aguilera și Scott Storch, din timpul înregistrării albumului Stripped. Într-un interviu acordat revistei Maxime, Aguilera a declarat: "Aceasta e o cale de a arăta experiența pe care am avut-o cu el. Am făcut o treabă bună împreună, pe albumul Stripped... Când am încercat să lucrez din nou cu el, s-a făcut nevăzut la cererea mea. A fost dezamăgitor că cineva a reacționat în acest fel."[2].

Aguilera a primit drepturi de autor pentru fiecare piesă și a fost producătorul executiv al albumului. Acesta a debutat la numărul 1 în S.U.A. și în Regatul Unit. Aguilera a fost cea mai bine vândută artistă a anului 2006, până câteva săptămâni mai târziu când, Beyonce a scos noul său album B'Day[3].

Următoarele piese "Hurt" și "Candyman" au ocupat, de asemenea poziții în topurile din lume. Christina Aguilera a fost co-directorul ambelor videoclipuri, împreună cu Floria Sigismondi care a produs videoclipul "Fighter" și mai târziu cu regizorul/fotograful Matthew Rolston care a fost inspirat de către Surorile Andrews[4].

Aguilera a susținut Turneul Back to Basics, cu optsprezece concerte în Europa, începând cu data de 17 noiembrie și care urma să fie terminat pe data de 17 decembrie[5]. Totuși, ea nu a putut încheia turneul din cauza stării sale de sănătate. Contrar declarațiilor, ea a început un alt turneu, în America de Nord, compus din 41 de concerte, început pe data de 20 februarie, 2007-Huston și terminat pe data de 23 mai-San Diego [6]. După terminarea acestui turneu, Christina a început un altul, în Asia și Australia, care a început pe data de 18 iunie- Osaka și a fost încheiat pe data de 3 august- Auckland. Încă nu a fost confirmat dacă, Aguilera își va continua turneul și în America Latina. Turneul Back to Basics a fost declarat cel mai de succes turneu al unei artiste în anul 2007.[7] În prima parte a anului 2008, Aguilera a lansat DVD-ul Back to Basics: Live and Down Under. Acesta conține înregistrări ale concertelor sale.

La ediția cu numărul 49 a premiilor Grammy, Aguilera a câștigat din nou un premiu Grammy pentru Cea mai bună voce pop feminină pentru piesa "Ain't No Other Man".[8].

Lista Cântecelor[modificare | modificare sursă]

Primul CD[modificare | modificare sursă]

# TItlul Muzica/Versuri Durata
1. "Intro(Back to Basics)" Aguilera, Martin, DioGuardi, Hawkind, Darnell 1:47
2. "Makes Me Wanna Pray" Aguilera, DioGuardi, Harrison, Windwood 4:10
3. "Back in the Day" Aguilera, Martin, DioGuardi, Costa, Castor, Fridie, Gibson, Jensen, Manigault, Thomas 4:13
4. "Ain't No Other Man" Aguilera, Charles Roane, Chris E. Martin, Harold Beatty, Kara DioGuardi 3:48
5. "Understand" Aguilera, DioGuardi, Holland, Toussaint 3:46
6. "Slow Down Baby" Aguilera, Ronson, DioGuardi, Angry, Guest, Knight, Patton, Knight, Bernard, Harper 3:29
7. "Oh Mother" Aguilera, Thornton, Rankin, Thornton, DioGuardi 3:46
8. "F.U.S.S." Aguilera, Roane, DioGuardi 2:21
9. "On Our Way" Aguilera, Thornton, Rankin, Thornton, DioGuardi 3:36
10. "Without You" Aguilera, DioGuardi, Ronson, Lewis 3:56
11. "Still Dirrty" Aguilera, Martin, DioGuardi 3:46
12. "Here to Stay" Aguilera, Holley, Reyes, Allen, Jackson 3:19
13. "Thank You (Dedication to Fans...)" Aguilera, Martin, DioGuardi, Sheyne, Frank, Kipner 4:59

Al doilea CD[modificare | modificare sursă]

# Titlul Muzica/Versuri Durata
1. "Enter the Circus"
Aguilera, Perry 1:42
2. "Welcome" Aguilera, Perry, Ronson, Paul Ill 2:42
3. "Candyman" Aguilera, Perry 3:14
4. "Nasty Naughty Boy" Aguilera, Perry 4:45
5. "I Got Trouble" Aguilera, Perry 3:42
6. "Hurt" Aguilera, Perry, Ronson 4:03
7. "Mercy on Me" Aguilera, Perry 4:33
8. "Save Me from Myself" Aguilera, Perry, Bottrell 3:13
9. "The Right Man" Aguilera, Perry 3:51
10. "Back to Basics"Bonus Video 10:07

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Informații despre single
Ain't No Other Man
Hurt
Candyman
Slow Down Baby
Oh Mother

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Christina Aguilera Reîntoarcerea”. Christina Aguilera iși face reîntoarcerea cu un album retro.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  2. ^ „Christina Aguilera -F.U.S.S”. Christina Aguilera -Explicații. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  3. ^ „Christina Aguilera - Locul întâi”. Christina Aguilera - Câștigă locul întâi în topul celor 5 albume. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  4. ^ „Christina Aguilera - Videoclipuri”. Christina Aguilera Are o personalitate multiplă în Videoclipuri.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  5. ^ „Christina Aguilera - Un nou Turneu”. Christina Aguilera anunță un nou turneu în Europa.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  6. ^ „Christina Aguilera - Un nou Turneu în America de Nord”. Christina Aguilera revine cu un nou turneu conținînd 41 de concerte, în America de Nord.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
  7. ^ (December 13 2007)The Police Score Top-Grossing Tour Of '07. Billboard Magazine Online. Retrieved on December 13 2007.
  8. ^ „Christina Aguilera-Omagiu în memoria lui James Brown”. Christina Aguilera, aducând un omagiu în memoria lui James Brown, la ediția cu numărul 49 a premiilor Grammy.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)