Bătălia de la Pegae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Pegae
Parte din Byzantine–Bulgarian War of 913–927[*][[Byzantine–Bulgarian War of 913–927 (war between the Byzantine Empire and the First Bulgarian Empire)|​]] Modificați la Wikidata

Primul Imperiu Bulgar a lui Simeon I
Informații generale
Perioadă922
Loclângă Istanbul, Turcia.
41°00′44″N 28°58′34″E ({{PAGENAME}}) / 41.01224°N 28.976018°E
RezultatVictorie bulgară
Beligeranți
Imperiul BizantinPrimul Imperiu Bulgar
Conducători
Pothos Argyros Alexios MoseleTheodore Sigritsa
Efective
necunoscutenecunoscute
Pierderi
necunoscutenecunoscute

Bătălia de la Pegae s-a desfășurat în martie 922 între armatele Primului Imperiu Bulgar și cele ale Imperiului Bizantin lângă un sat din apropriere Constantinopolului, ce s-a soldat cu o victorie bulgară.

Cauze[modificare | modificare sursă]

După victoriile din 917, hanul bulgar, Simeon I, dorește a deveni împărat bizantin. Primul său pas a fost a deveni regent a tânărului împărat Constantin al VII-lea, dar amiralul Romanos Lekapenos dorind a preveni infuența bulgară, o înlătură pe mama lui Constantin ca regent. Distruge ambițiile lui Simeon de a urca pe tron pe cale diplomatică, când se numește co-împărat, în consecință, hanul invadează Imperiul Bizantin în 920 ocupând toate posesiunile acestora din Balcani până în 924.

Bătălia[modificare | modificare sursă]

În 922, o imensă oaste bulgară trece granița sub conducere nobilului Theodore Sigritsa, ajungând în apropriere de capitala bizantinilor. Aceștia îi trimit pe Pothos Argyros și Alexios Mosele pentru a opri invazia. Atacul invadatorilor a fost irezistibil, încât apărătorii au fost obligați să se retragă, mulți dintre ei fiind uciși sau capturați.

Urmări[modificare | modificare sursă]

După bătălie, oastea bulgară arde palatele din Pegae, jefuiește Cornul de Aur, și se întorc victorioși înapoi în patrie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]