Azur (formație de manele)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la formația de muzică de petrecere românească. Pentru alte sensuri, vedeți Azur.

Azur este o formație de muzică de petrecere din România, înființată în 1984 la Brăila. Este considerată prima formație care a tratat maneaua lăutărească (interpretată în anii 1970 de Romica Puceanu, Gabi Luncă, Victor Gore) în manieră pop, sub influența interpreților în vogă din țările balcanice ale blocului comunist. Dintre formațiile de gen, Azur a rămas una dintre preferatele publicului român, fapt confirmat de discografia foarte bogată (peste 25 de albume).

Grupului i s-au atribuit numeroase merite muzicale (pe lângă acela de a fi „inventat” maneaua pop), însă, în lipsa unui istoric riguros al genului, acestea pot fi doar speculate. Paternitatea multora dintre șlagărele Azur este controversată, principalul rival fiind grupul Odeon din Buzău.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Azur s-a constituit în jurul lui Nelu Vlad, care și-a început cariera muzicală în urma unui pariu. Tânărul se specializase inițial în chimie, după care a fost admis în Academia de Miliție. În urma unui scandal cauzat de o întrerupere de sarcină în familia lui (gest interzis în epocă), Nelu Vlad este exmatriculat în 1979 din Academie și are ideea de a organiza în timp record (o săptămână) o formație pentru nunți, prin care avea să-și întrețină familia.

În 1985, formația Azur este angajată în restaurantul „Rubin” din Brăila. Repertoriul este în permanență îmbogățit, fie prin preluări din muzica lăutărească și din muzica de dans la modă în țările balcanice, fie prin compozițiile lui Nelu Vlad. Restaurantul devine tot mai influent, astfel încât și formația câștigă reputație în oraș.

Într-o seară a anului 1986, comerciantul de casete audio Costel din Corod a venit la „Rubin” pentru a înregistra o oră din programul formației; fiecare din cei cinci membri a primit pentru aceasta un onorariu de 300 de lei. Înregistrarea respectivă avea să devină Volumul 1 al formației, o casetă foarte bine vândută în toată țara, conținând „Cenușăreasa”, „Nu sînt prost, dar nici deștept”, „Mona (Se mărită Mona)” și alte unsprezece piste. Prezentarea casetei, făcută de Nelu Vlad la începutul primei piste („Eu sînt pentru tine”), este următoarea: „Stimați ascultători, cântă pentru dumneavoastră formația Azur din Brăila: chitară bas – George Vâlcu, baterie – Ciocârlan Florinel, orgă electronică – Șonea Cristian, solist vocal și chitară armonie – Nelu Vlad. Vă dorim audiție plăcută!”.

Primul turneu al formației a cuprins 41 de concerte în orașele Moldovei, organizate de către sindicatele brăilene. Concertul de deschidere a turneului s-a ținut la arena Progresul din oraș. În perioada 1985–1989, formația a avut contracte cu Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, Teatrul „Fantasio” din Constanța, Teatrul de revistă din Pitești, Clubul de volei „Penicilina” din Iași și cu Orchestra Filarmonică din Sibiu.

În 1989, în urma unui scandal, formația a fost interzisă de către Securitate, Cu sprijinul Ministerului Culturii, interdicția a fost ridicată la scurt timp.

În 1990, formația a fost produsă de către Eurostar, prima casă de discuri înființată după Revoluție. Concurența neloială practicată de formațiile de manele înainte de 1989 s-a amplificat în următorii ani, fapt care a scăzut considerabil popularitatea formațiilor veterane (Azur, Generic, Odeon, Miracol C). O scindare în interiorul Azurului a dus la migrarea unei părți din componență către un nou grup, Superazur. Marca „Azur” a fost plagiată de către o formație din Mediaș, o alta din Cisnădie și una din Ploiești. Ca reacție la neregulile apărute pe piața muzicală, Azur nu a mai susținut concerte în perioda 1994–2004. În vara anului 2009, formația a marcat aniversarea a 30 de ani de la înființare printr-un spectacol dat în București, alături de formația Generic (ce aniversa, la rândul ei, 25 de ani de activitate).Una peste alta, Azur ramane fara indoiala una din cele mai de succes trupe din istoria Romaniei, trupa care are in continuare nenumarati fani, care a sustinut o multitudine de concerte si a vandut milioane de albume.

Discografie selectivă[modificare | modificare sursă]

  • Volumul 1 (1986, restaurantul „Rubin”, Brăila)
  • Volumul 2 și Volumul 3 (1986)
  • Volumul 4 (Nunta de la Bîrlad) (1987)
  • Volumul 5 (Pădurea Gîrboavele) și Volumul 6 (1988)
  • Volumul 7 și Volumul 8 (Botoșani) (1989)
  • Cîntece de petrecere (1990, CDS CDS 018)
  • Cîntece de petrecere (1991, CDS/Electrecord CS 0228)
  • Șlagărele formației Azur (2009, Etno TVMagazin, Spiros Galați)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]