Avrig - Scorei - Făgăraș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avrig - Scorei - Făgăraș
Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Situl la Porumbacu de Jos, Sibiu
Situl la Porumbacu de Jos, Sibiu
Harta locului unde se află Avrig - Scorei - Făgăraș Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
alt=Harta locului unde se află Avrig - Scorei - Făgăraș Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Brașov
Județul Sibiu
 România
Cel mai apropiat orașFăgăraș
Coordonate45°47′21″N 24°37′06″E () / 45.78917°N 24.61833°E[1]
Suprafață3.024 ha
Înființare2007
Cod SCI/SPAROSPA0003

Avrig - Scorei - Făgăraș este o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică - SPA), situată în centrul României, pe teritoriile administrative ale județelor Brașov și Sibiu[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Brașov (pe teritoriile administrative ale comunelor Beclean, Ucea, Viștea și Voila și pe cel al municipiului Făgăraș) și cea estică a județului Sibiu (pe teritoriile comunelor Arpașu de Jos, Cârța și Porumbacu de Jos și pe cel al orașului Avrig),[3] în imediata apropiere (de-a lungul drumului național DN1, de la Făgăraș până la Avrig) a drumului național DN1, care leagă municipiul Brașov de Sibiu[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[5] și se întinde pe o suprafață de 3.024 hectare[6].

Aria protejată reprezintă o zonă naturală (bioregiune continentală) ce asigură condiții de hrană, ciubărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, aflate pe coridorul de migrație a râului Olt[7].

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Situl Avrig - Scorei - Făgăraș prezintă o arie naturală cu o diversitate floristică și faunistică ridicată, exprimată atât la nivel de specii cât și la nivel de ecosisteme terestre, precum și diverse clase de habitate (râuri, lacuri, mlaștini, turbării, pășuni, fânețe și terenuri arabile)[8].

Specii de păsări[modificare | modificare sursă]

Barză albă (Ciconia ciconia)

În arealul ariei protejate sunt semnalate mai multe specii de păsări, dintre care: stârc cenușiu (Ardea cinerea), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), cristel de câmp (Crex crex), barză albă (Ciconia ciconia), rață pestriță (Anas strepera), rață mare (Anas platyrhynchos), rață mică (Anas crecca), erete vânăt (Circus cyaneus), sticlete (Carduelis carduelis), cânepar (Carduelis cannabina), drepnea neagră (Apus apus), presură bărboasă (Emberiza cirlus), uliu (Accipiter nisus), rândunica de hambar (Hirundo rustica), ciocănitoarea de stejar (Dendrocopos medius), presură bărboasă (Emberiza cirlus), presură de grădină (Emberiza hortulana), presură de stuf (Emberiza schoeniclus) sau scatiu (Carduelis spinus)[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea ariei naturale se află mai multe obiective de interes istoric, cultural și turistic (mănăstiri, biserici, cetăți, muzee, case memoriale); astfel:

Mănăstirea Sâmbăta

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje

Note[modificare | modificare sursă]