Autostrada A1 (Bulgaria)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru drumuri din alte țări denumite la fel, vedeți Autostrada A1.
Autostrada A1 (Bulgaria)

Tabliczka RO A1.svg

Autostrada Tracia
Bulgarian A1 map.svg
Autostrada Trakia cu roșu și galben
Localizare
Țară  Bulgaria
Lungime totală 360 km
Orașe Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Iambol
De la Sofia
Până la Burgas

Autostrada A1, denumită și Autostrada Tracia (în bulgară Aвтомагистрала „Тракия“, transliterat 'Avtomagistrala „Trakia”') este o autostradă din Bulgaria care leagă capitala Sofia cu Plovdiv și cu portul Burgas de la Marea Neagră. Ea își trage denumirea neoficială de la regiunea istorică Tracia, a cărei parte de nord (bulgărească) o traversează de la vest la est. Lungimea totală a autostrăzii este de 360 km și a fost terminată la 15 iulie 2013. [1]

A1 se leagă de centura Sofiei la vest, permițând acces rapid la autostrada Hemus (A2) și autostrada Liulin (A6). Sunt planificate viitoare noduri cu autostrada Kalotina și cu autostrada de centură Sofia Nord pentru a simplifica traficul în jurul capitalei.

La capătul de est, autostrada Tracia se va intersecta cu viitoarea autostradă a Mării Negre (A5), pentru acces rapid dinspre sud către orașul Varna și stațiunile de pe litoral.

Autostrada Marița (A4) (aflată în construcție) ce leagă autostrada Tracia de punctul de trecere a frontierei cu Turcia de la Kapitan Andreevo se ramifică la nodul Orizovo aflat la kilometrul 169. Nodul se află între Plovdiv și Cirpan, la circa 5 km nord de Parvomai.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Bulgaria Opens Monday Its First Completed HWY Trakiya” [Bulgaria își deschide autostrada Trakia terminată]. novinite.com. .