Automecanica Mediaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Automecanica Mediaș este o companie producătoare de caroserii și remorci din România[1]. Compania produce autocisterne pentru transportul de combustibili, pentru transportul alimentelor lichide, semiremorci și cisterne și pentru transportul mărfurilor generale, autovehicule pentru salubrizarea urbană și autospeciale pentru construcții[2].

Compania a fost înființată în anul 1941 sub denumirea de Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaș, iar în anul 1957 trece la denumirea de Atelierele Centrale de Reparații Auto și Tractoare[3]. În anul 1962 și-a schimbat domeniul de activitate trecând la execuția de suprastructuri auto și tot atunci a fost redenumită în Automecanica, marca fiind înregistrată la Geneva sub sigla UAM[3].

Principalii acționari ai Automecanica Mediaș sunt Nick Știrban, Presedinte C.A., care deține un pachet de peste 95% din acțiuni[1]. În ianuarie 2024 a fost anunțată achiziția pachetului majoritar de către Rheinmetall.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Automecanica Medias vinde catre Romgaz active de 1 mil. euro, 19.01.2007, zf.ro, accesat la 8 aprilie 2010
  2. ^ Automecanica Medias va contracta credite de 7,6 milioane euro, 21.06.2007, zf.ro, accesat la 8 aprilie 2010
  3. ^ a b Despre noi Arhivat în , la Wayback Machine., automecanica.com.ro, accesat la 8 aprilie 2010
  4. ^ „Mediaș - SURPRIZĂ Producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall cumpără Automecanica Mediaș”. Profit.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]