August Zaleski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
August Zaleski
AZaleski.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Varșovia, Imperiul Rus[2] Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit[7] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
diplomat
istoric
politician Modificați la Wikidata
Ambasador Modificați la Wikidata
Minister Spraw Zagranicznych Polski[*][[Minister Spraw Zagranicznych Polski (Polish minister)|​]] Modificați la Wikidata

PremiiOrdinul Vulturul Alb
Ordinul Polonia Restituta în grad de mare cruce[*]
Ordinul Polonia Restituta în grad de comandor cu stea[*]
Grã-Cruz da Ordem Militar de Cristo[*][[Grã-Cruz da Ordem Militar de Cristo |​]]
Kotkaristi I klassi teenetemärk[*][[Kotkaristi I klassi teenetemärk |​]]
Magyar Érdemrend nagykeresztje[*][[Magyar Érdemrend nagykeresztje |​]]
Ordinul Trei Stele, clasa I[*]
Orden al Mérito de Chile[*][[Orden al Mérito de Chile (Chilean award)|​]]
Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta
...mai multe...
Partid politic IND
Alma materȘcoala de Economie și Științe Politice din Londra
Semnătură
Signature of August Zaleski (1968).jpg

August Zaleski (n. 13 septembrie 1883, Varșovia – d. 7 aprilie 1972, Londra) a fost un politician și diplomat polonez, ministru al afacerilor externe (de două ori), Președintele al Republicii Poloneze în exil[8]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit liceul din cartierul Praga din Varșovia în 1901. Înainte de Primul Război Mondial a terminat studiile la London School of Economics. A lucrat o perioadă de timp în calitate de bibliotecar al bunurilor familiei Krasiński. În 1917 a început să predea literatură și limba poloneză în Londra. Acolo a stabilit legături cu francmasoneria[9]. În timpul războiului i-a convins pe britanici că acțiunea lui Piłsudski nu este împotriva intereselor statelor din Ententa, ci împotriva Rusiei.

După recâștigarea independenței a devenit diplomat acreditat în Elveția, Grecia și Italia. A participat în lucrările Societății Națiunilor. După lovitura de stat din mai 1926 a fost ministru al afacerilor externe în toate guvernele până la 1932. Între anii 1928-1935 a fost senator. Îndeplinea funcție de șef al Consiliului de Administrație al Băncii de Comerț din Varșovia și președinte al Camerei de Comerț Polono-Americane.

În septembrie 1939, după anexarea teritoriului Poloniei de către Wehrmacht și Armata Roșie fiind rezultat al agresiunii Germaniei și URSS, August Zaleski a fugit în Franța, unde a fost numit ministru al afacerilor externe în guvernul polonez în exil (al doilea guvern al lui Władysław Sikorski).

Și-a dat demisia în iulie 1941, protestând astfel împotrivă acordului Sikorski-Maiski și al felului de negocieri, precum și al faptului că ministru al afacerilor externe a fost omis la formularea și încheierea acordului. După aceeia a devenit șef al Cancelariei Civile a Președintelui RP Władysław Raczkiewicz.

În 1947, după moartea lui Raczkiewicz a fost numit președintele RP în exil. Denumirea lui a născut controverse, pentru că primul candidat a fost Tomasz Arciszewski. Însă Paridul Socialist Polonez nu s-a opus denumirii lui, dar consecința haosului politic a fost căderea guvernului lui Arciszewski. În 1954, după terminarea mandatului de 7 ani, cei mai mulți politicieni din exil (printre ei generali Władysław Anders și Tadeusz Bór-Komorowski) au anunțat dezobediență față de el.

Considerând că August Zaleski a încălcat legea când și-a prelungit mandatul și având sprijinul Consiliului de Unitate Națională, opoziția a convocat în 1954 Sfatul celor Trei – post de șef al statului colegial substitutiv care a existat până la moartea lui August Zaleski din 1972. Primii membri ai Sfatului celor Trei erau Władysław Anders, Tomasz Arciszewski și Edward Raczyński.

Zaleski l-a numit pe Stanisław Ostrowski ca succesorul său. Sfatul celor Trei s-a desființat, recunoscând legimitatea succesorului care provenea din Partidul Socialist Polonez din exil. August Zaleski a fost înmormântat la Cimitirul Aviatorilor Polonezi din Newark, Marea Britanie.

A fost decorat printre altele, cu Ordinul al Crucii cu Vulturul din Estonia (1931)[10], Krzyżem Wielkim Ordinul portughez a lui Hristos , Marele Cruce a Ordinului lui Hristos din Portugalia (1931)[11]. În 1930 a fost numit cavaler al Marei Crucii Magistrale a cavalerilor de Malta Cavalerii de Malta[12]..

Pe 11 noiembrie 1935, „pentru fapte deosebite pentru Stat” a fost decorat cu Marea Panglică a Ordinului Polonia Restituta[13]. Când August Zaleski a devenit președintele RP pe 9 iunie 1947, a devenit cavaler al Ordinului Vultur Alb[14].

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ „August Zaleski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 3. ^ „August Zaleski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 4. ^ August Zaleski, SNAC, accesat în  
 5. ^ August Zaleski, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 6. ^ August Zaleski, Autoritatea BnF 
 7. ^ „August Zaleski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 8. ^ Garlicki, Andrzej (). Przewrót majowy. Warszawa: Czytelnik. p. 340. ISBN 83-07-00069-6.  Parametru necunoscut |autor link= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |pagina= ignorat (posibil, |pages=?) (ajutor)
 9. ^ Przemysław Waingertner. sacrificial/ Mason ofiarny Verificați valoarea |url= (ajutor).  Parametru necunoscut |lg= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |Data de acces= ignorat (ajutor)
 10. ^ Lista odznaczonych Orderem Krzyża z Orłem I klasy.
 11. ^ CIDADÃOS ESTRANGEIROS AGRACIADOS COM ORDENS PORTUGUESAS.  Parametru necunoscut |publicat= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |Data de acces= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |język= ignorat (ajutor)
 12. ^ Paweł Czerwiński, Zakon Maltański i stosunki jego z Polską na przestrzeni dziejów((Ordinul al Cavalerilor de Malta și relațiile lui cu Polonia de-a lungul veacurilor), s. 175.
 13. ^ Monitor Polonez|an=1935|număr=258|poziție=308
 14. ^ Krzysztof Filipow. Order Orła Białego (ed. Białystok 1995).  s. 55.