Atacurile armate din Hanau din 2020

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacurile armate din Hanau din 2020
Map
LocHanau[1]  Modificați la Wikidata
Coordonate50°07′59″N 8°54′48″E ({{PAGENAME}}) / 50.1331°N 8.9133°E
Data[2]  Modificați la Wikidata
Tip atacatac armat
terorismul de dreapta
împușcare în masă  Modificați la Wikidata
Morți10[3]  Modificați la Wikidata
Răniți5[3]  Modificați la Wikidata

La 19 februarie 2020, nouă persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite în atacuri armate care vizează două baruri shisha din Hanau, Hessa, Germania. După atacuri, pistolarul s-a întors în apartamentul său, unde și-a ucis mama și s-a sinucis. Poliția consideră un motiv extremist xenofob, de extremă dreaptă.

Atacul[modificare | modificare sursă]

Împușcăturile au avut loc în jurul orei locale 22:00 ( UTC + 1 ) pe 19 februarie 2020, în două baruri shisha - unul la Midnight Bar din piața centrală a Hanauului, iar celălalt la Arena Bar & Café din Mühlheim am Main. Rapoartele au arătat că ambele baruri sunt frecventate de majoritatea cetățenilor turci. [4] [5] [6] Atacatorul a început mai întâi să vizeze trei invitați, urmat de ospătarul care tocmai îi servea. [7] Poliția a inițiat o anchetă la scară largă. [8] S-a raportat inițial că suspecții erau în libertate. [9] Pistolarul, identificat ulterior drept Tobias Rathjen, apoi a condus acasă unde și-a împușcat mama, în timp ce tatăl său a reușit să scape. [10] S-a împușcat apoi. El și mama sa au fost descoperiți morți de poliție la 05:15 a doua zi când au intrat. [11]

Victimele[modificare | modificare sursă]

Nouă persoane au fost ucise de atacator în timpul celor două împușcături din shisha bar: au fost identificați drept cinci turci și kurzi cu naționalitate turcă, o femeie germană de origine sinti, o bosniacă, un bulgar și un român. [12] [13] Proprietarul unuia dintre baruri se numără printre victime. [14] Trei au murit imediat la prima împușcare, cinci au murit imediat în a doua, [15] și a noua victimă a murit a doua zi la spital. [16] Mama germană a atacatorului a fost, de asemenea, ucisă după împușcături. [17]

Autor[modificare | modificare sursă]

Atacatorul a fost identificat ca fiind în vârstă de 43 de ani Tobias Rathjen, un extremist de extremă dreapta și neo-nazist . [18] [19] El a publicat un manifest și videoclipuri pe site-ul său personal, în care se arată convingerile sale politice și teoriile care îl înconjoară pe președintele SUA, Donald Trump, care i-a furat sloganurile, [20] eugenica și exprimând frustrarea că nu a putut experimenta niciodată o relație intimă cu o femeie din cauza problemelor sale psihologice din timpul viata lui. [21] El a exprimat o ură pentru străini și a cerut o ucidere în masă a oamenilor din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord. [22] [23] În apropiere de Arena Bar, un text legat de site-ul internet al făptuitorului a fost găsit scris în graffiti pe un perete înainte de a fi acoperit de poliție. [24]

Investigație[modificare | modificare sursă]

Procurorii federali tratează atacul ca terorism, oficialii spunând că există dovezi că pistolul era un extremist de extremă dreapta, precum și semne ale motivelor xenofobe pentru ucidere. [9] Peter Beuth, ministrul de Interne din landul Hessa a declarat, la 20 februarie, că o pagină de start găsită de anchetatori a indicat un motiv politic de dreapta pentru împușcături. [25] Procurorii au spus că autorul nu a fost cunoscut anterior ca extremist de către autorități. [26] A fost descoperită o scrisoare și un videoclip al unei mărturisiri și sunt analizate de poliție. [27]

Reacții[modificare | modificare sursă]

În urma împușcărilor, cancelarul german Angela Merkel a anulat o călătorie planificată la Halle și și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor. [28] Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a oferit, de asemenea, condoleanțe. [29] Se pare că unii cetățeni turci au fost printre victimele împușcăturilor și, ca atare, guvernul turc a descris-o ca o formă de rasism și au cerut o anchetă promptă. [30] Președintele Germaniei, alături de soția sa și premierul de stat din Hessa, au fost văzuți aproape de una dintre zonele de filmare, jelind cu oamenii prin depunerea de coroane. Flori și lumânări au fost, de asemenea, stabilite de jale. [31] [32]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Tödliche Schüsse: Was über den Anschlag in Hanau bekannt ist (în germană), Das Erste[*][[Das Erste (German public-service television channel)|​]], , accesat în  
 2. ^ Germany shooting: What we know about the Hanau attack (în engleză), British Broadcasting Corporation, , accesat în  
 3. ^ a b German gunman calling for genocide kills 9 people, Associated Press 
 4. ^ Oltermann, Philip; Connolly, Kate (). „Germany shooting: far-right gunman kills 10 in Hanau”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
 5. ^ SPIEGEL, DER. „Mehrere Menschen sterben durch Schüsse in Hanau - DER SPIEGEL - Panorama”. www.spiegel.de (în germană). Accesat în . 
 6. ^ „Germany shooting: 'Far-right extremist' carried out shisha bars attacks”. BBC News. . 
 7. ^ 'He shot our children': how the Hanau attack unfolded”. 
 8. ^ „POL-OF: Großfahndung der Polizei in Hanau”. presseportal.de (în germană). Accesat în . 
 9. ^ a b „Germany shooting: Nine dead after two attacks on Hanau shisha bars”. bbc.com. BBC. Accesat în . 
 10. ^ Oltermann, Philip; Harding, Luke; McKernan, Bethan (). 'He shot our children': how the Hanau attack unfolded”. The Guardian. ISSN 0261-3077. Accesat în . 
 11. ^ „Eleven dead, including suspect, after Hanau attacks – as it happened”. theguardian.com (în engleză). Accesat în . 
 12. ^ Press, The Associated (). „Germany's Immigrant Community in Hanau Reeling After Attack”. The New York Times. 
 13. ^ „German gunman calling for genocide kills 9 people”. AP NEWS. . 
 14. ^ Connolly, Kate; McKernan, Bethan (). „Bar staff and pregnant woman reportedly among Hanau victims”. The Guardian. 
 15. ^ „Mehrere Menschen im hessischen Hanau erschossen - Täter möglicherweise flüchtig”. dw.com. Deutsche Welle. Accesat în . 
 16. ^ Schmidt, Nadine; Gray, Melissa; Davis, A.J.; Rappard, Anna-Maja (). „Nine killed at two shisha bars in Germany in suspected far-right attack”. Accesat în . 
 17. ^ „Police probe whether racist German killer had help”. BBC News. . 
 18. ^ „Has Germany done enough to tackle far-right violence?”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 
 19. ^ Hume, Tim (). 'Not a Classical Neo-Nazi': What We Know About the German Hookah Bar Terrorist”. Vice News. Instead, judging by the material he posted online, Tobias Rathjen appears to have been driven by a toxic mix of racist, conspiracist, and incel ideology, and likely suffered from serious mental health problems, experts say. 
 20. ^ Bostock, Bill. „The mass shooter who killed 9 in Germany published a racist manifesto where he identified as an incel and accused Trump of stealing his populist slogans”. Insider. 
 21. ^ „Terror in Hanau: Die kranke rassistische Gedankenwelt des Tobias R”. RedaktionsNetzwerk Deutschland (în German). . Accesat în . 
 22. ^ Farrell, Paul (). „Tobias Rathjen: 5 Fast Facts You Need to Know”. 
 23. ^ Moody, Oliver (). „Germans slow to tackle far‑right threat”. The Times. Accesat în . 
 24. ^ „Hanau: Germany boosts security amid far-right threat”. BBC News. . Accesat în . 
 25. ^ „Hessens Innenminister sieht Hinweise auf rassistische Gesinnung”. Der Spiegel (în German). . Accesat în . 
 26. ^ „Was bislang über die Tat in Hanau bekannt ist”. Der Tagesspiegel (în German). . Accesat în . 
 27. ^ „Suspect, 1 Other Found Dead After 9 People Killed in Germany”. 
 28. ^ Nadine Schmidt; Sheena McKenzie. „Nine killed at two shisha bars in Germany in suspected far-right attack”. CNN News. 
 29. ^ Welle, Deutsche. „Germany shootings: Federal prosecutors take over Hanau investigation — live updates”. DW.COM. 
 30. ^ „Germany in shock and rage: reactions to the shooting in Hanau”. 
 31. ^ „Vigils across Germany after Hanau shooting”. 
 32. ^ „Shooting in Hanau: 'We aren't safe anywhere'.