Assimi Goïta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Assimi Goïta
Date personale
Născut1983 (41 de ani) Modificați la Wikidata
Bamako, Bamako Capital District⁠(d), Mali[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLala Diallo[*][[Lala Diallo |​]][5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Mali[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Religieislam[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
President of Mali Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1][2][3][4]
Precedat deBah Ndaw[*][[Bah Ndaw (President of Mali)|​]]
Vice President of Mali Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Chairman of the National Committee for the Salvation of the People Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1][2][3][4]
Precedat deIbrahim Boubacar Keïta[*][[Ibrahim Boubacar Keïta (politician malian)|​]]
Succedat deBah Ndaw[*][[Bah Ndaw (President of Mali)|​]]

Partid politicComitetul național pentru mântuirea poporului[*]
Alma materPrytanée militaire de Kati[*][[Prytanée militaire de Kati |​]][1][2][3][4]
Combined Arms Military School in Koulikoro[*][[Combined Arms Military School in Koulikoro |​]][1][2][3][4]
Prezență online

Colonelul Assimi Goïta (n. 1983, Bamako, Bamako Capital District⁠(d), Mali) este un ofițer militar malian și liderul Comitetului Național pentru Salvarea Poporului, o juntă militară care a preluat puterea îndepărtându-l pe fostul președinte Ibrahim Boubacar Keïta în lovitura de stat din Mali din 2020.[6] Ulterior, a preluat puterea de la Bah Ndaw după lovitura de stat din Mali din 2021[7] și de atunci a fost declarat președinte al Mali din punct de vedere constituțional.[8][9]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Assimi Goïta s-a născut în 1983.[10] Fiul unui ofițer al forțelor armate maliene,[11] a fost instruit în academiile militare din Mali și a urmat Pryturée militaire de Kati și Școala Militară din Koulikoro.[12] Este căsătorit cu Lala Diallo, care este membru al poporului fula.[13]

Goïta a fost colonel în Batalionul Forțelor Speciale Autonome, unitatea forțelor speciale din cadrul Forțelor Armate Maliene.[14] Conduce forțele speciale maliene din centrul țării având gradul de colonel, confruntându-se astfel cu insurgența jihadistă din Mali.[15]

Goïta este liderul Comitetului Național pentru Salvarea Poporului, un grup de rebeli care l-au răsturnat pe Ibrahim Boubacar Keïta în urma loviturii de stat din 2020 din Mali și s-au angajat să organizeze noi alegeri pentru a-l înlocui.[16][17] Datorită acestui angajament, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a presat junta din Mali ca țara să fie condusă de un civil.[18] La 21 septembrie a fost numit vicepreședinte de către un grup de 17 electori, Bah Ndaw fiind numit președinte.[19][18] El a fost numit vicepreședinte al Tranziției la 21 septembrie 2020,[20] funcție pe care o va ocupa timp de 18 luni, până la noi alegeri.[18] A depus jurământul pentru această funcție pe 25 septembrie 2020.[21][22] La 1 octombrie 2020, a fost publicată „Scrisoarea de tranziție din Mali” în care s-a specificat, ca răspuns la solicitarea ECOWAS, că vicepreședintele „responsabil cu problemele de apărare și securitate” nu îl va putea înlocui pe președintele Bah Ndaw.[23]

La 24 mai 2021, Goïta a fost implicat în lovitura de stat din Mali din 2021, după care a preluat puterea. Președintele Ndaw și prim-ministrul Moctar Ouane au fost reținuți. Goïta a susținut că Ndaw încerca să „saboteze” tranziția spre democrație și s-a angajat să organizeze alegeri în 2022. Puciul a fost instigat de afirmația lui Goïta că Ndaw nu l-a consultat cu privire la o remaniere a cabinetului.[24][7] S-a pretins că unul dintre motivele ultimei lovituri de stat a fost înlăturarea colonelului Sadio Camara din funcția de ministru al apărării. Camara a fost numit din nou ministru al apărării de către Goïta la preluarea puterii.[25]

La 28 mai 2021, curtea constituțională l-a declarat președinte interimar al statuluiMali. Hotărârea judecătorească prevede că Goïta ar trebui să aibă titlul de „președinte al tranziției, șef al statului” „pentru a conduce procesul de tranziție spre finalizarea sa”. În aceeași zi, el a spus că va numi un prim-ministru din coaliția M5-RFP.[8][9]

Tentativa de asasinat[modificare | modificare sursă]

La 20 iulie 2021, în timpul unei tentative de asasinat,[26] Goïta a fost atacat cu un cuțit în timp ce se ruga la Marea Moschee din Bamako în mijlocul festivităților pentru Eid al-Adha. Goïta a fost rănit la braț, dar atacatorul a fost imediat arestat.[27] În final, doi bărbați au fost arestați de forțele de securitate.[28]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h https://www.jeuneafrique.com/1298487/politique/mali-qui-est-vraiment-assimi-goita-monsieur-non/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e f g h https://koulouba.ml/institutions/le-president/assimi-goita-2/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h http://www.abamako.com/qui/profil.asp?id=1207  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e f g h https://afriquemagazine.com/assimi-goitaun-leader-discret-mais-ambitieux  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.afrik.com/epouse-du-colonel-assimi-goita-lala-diallo-enflamme-la-toile  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ „El coronel Assimi Goita, designado nuevo hombre fuerte de Mali tras el golpe” [Colonel Assimi Goita appointed Mali's new strongman after the coup]. efe.com (în spaniolă). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b Emmanuel Akinwotu (). „Mali: leader of 2020 coup takes power after president's arrest”. The Guardian. Lagos, Nigeria. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b „Mali's top court declares coup leader Goita as interim president”. Reuters. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ a b „Mali vice president named interim leader in coup-within-a-coup”. Deutsche Welle. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Qui est Assimi Goïta, le chef de la junte au Mali” [Who is Assimi Goïta, the head of the junta in Mali]. malicanal.com (în franceză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Qui est le colonel Assimi Goïta, à la tête de la junte militaire au Mali?” [Who is Colonel Assimi Goïta, at the head of the military junta in Mali?]. rfi.fr (în franceză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Qui est le colonel Assimi Goita, nouvel homme fort du Mali après le putsch militaire?” [Who is Colonel Assimi Goita, Mali's new strongman after the military putsch?] (în franceză). L'Express. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Coulibaly, Justin (). „Epouse du colonel Assimi Goïta, Lala Diallo enflamme la Toile”. Afrik.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „In Mali, Colonel Assimi Goita is put in charge of the rebels”. tellerreport.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Coup d'Etat au Mali: l'Afrique de l'Ouest se penche sur une situation "grave" [Coup d'Etat in Mali: West Africa looks into a "serious" situation] (în franceză). Le Point. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Maclean, Ruth; Peltier, Elian (). „Mali Coup Leaders Pledge Democracy After Deposing President”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Hashmi, Faizan (). „Mali Rebels Choose Col. Assimi Goita As Leader - Reports”. UrduPoint. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ a b c „Ex-defence minister appointed Mali interim president, junta leader named VP” (în engleză). France 24. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Bah Ndaw named Mali's interim president, colonel named VP”. Al Jazeera. . Arhivat din original la . 
  20. ^ „Mali: l'ex-ministre de la Défense Bah N'Daw désigné président de transition” [Mali: former Minister of Defense Bah N'Daw appointed transitional president] (în franceză). RFI. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „Mali: un ancien ministre de la Défense désigné président de transition du Mali” [Mali: a former Minister of Defense appointed transitional president of Mali]. french.china.org.cn (în franceză). . Accesat în . 
  22. ^ „Mali: le président de la transition, Bah N'Daw, a prêté serment” [Mali: the president of the transition, Bah N'Daw, is sworn in] (în franceză). RFI. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Au Mali, des militaires aux postes-clés du gouvernement de transition” [In Mali, soldiers in key positions in the transitional government] (în franceză). Le Monde. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ Ogunkeye, Erin (). „Mali junta leader says transitional president, PM have been stripped of duties”. France 24. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Mali transitional government restores ousted Camara as defence minister”. Reuters. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „Mali says President Assimi Goita survives assassination attempt”. Deutsche Welle. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ „Mali's interim president Goïta doing 'very well' after assassination attempt”. France 24, Agence France-Presse. France 24. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ Diallo, Tiemoko; Lorgerie, Paul; Felix, Bate; Ba, Diadie; Inveen, Cooper (). „Mali leader says he was unharmed in 'isolated action' knife attack”. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în .