Asociație profesională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

O asociație profesională (numită și corp profesional, organizație profesională sau societate profesională) urmărește de obicei să promoveze o anumită profesie, interesele persoanelor și organizațiilor implicate în acea profesie și interesul public. În Statele Unite, o astfel de asociație este de obicei o ligă de afaceri nonprofit în scopuri fiscale[1].

Roluri[modificare | modificare sursă]

Rolurile asociațiilor profesionale au fost diverse definite: „Un grup, de persoane cu o ocupație învățată cărora li se încredințează menținerea controlului sau supravegherii exercitării legitime a ocupației;” [2], de asemenea, un organism care acționează „pentru a proteja interesul public”;[3] organizații care „reprezintă interesul practicienilor profesioniști” și astfel „acționează pentru a-și menține propria poziție privilegiată și puternică ca organism de control[3]. Asociațiile profesionale sunt bine definite, pentru scopul propus, activități specifice și comunități[4]. În Marea Britanie, Consiliul Științei definește un organism profesional ca fiind „o organizație cu membri individuali care practică o profesie sau ocupație în care organizația menține o supraveghere a cunoștințelor, aptitudinilor, conduitei și practicii respectivei profesii sau ocupații”[5] Agenția de Asigurare a Calității face distincția între organismele de reglementare și autoritățile de reglementare care „au puteri mandatate de Parlament pentru a reglementa o profesie sau grup de profesii și de a proteja utilizarea titlurilor profesionale“ și organisme profesionale care „sunt organizații independente de membru care supraveghează activitățile o anumită profesie și reprezintă interesele membrilor [lor]” și care „pot oferi înregistrarea sau certificarea ocupațiilor nereglementate în mod voluntar”[6]. Multe organisme profesionale sunt implicate în acreditarea diplomelor, definirea și examinarea abilităților și competențelor necesare pentru a practica o persoană și acordarea de certificări profesionale care să indice că o persoană este calificată în domeniu[7].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Speight, James (). Educating Scientists and Engineers for Academic and Non-Academic Career Success. CRC Press. p. 59. ISBN 9781466553576. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Harvey, L. (). „Professional body”. Quality Research International. Analytic Quality Glossary. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Harvey, L.; Mason, S.; Ward, R. (). Role of Professional Bodies in Higher Education Quality Monitoring. Birmingham: Quality in Higher Education Project. ISBN 1-85920-108-3. 
  4. ^ Holmes, CS. „The Nature, Form And Purpose Of Contemporary Professional Associations: An Extended Case Study Of The British Association For Counselling And Psychotherapy”. Accesat în . 
  5. ^ „Our definition of a Professional Body”. Science Council. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „UK Quality Code for Higher Education: Part A: Seeing and Maintaining Academic Standards” (PDF). Quality Assurance Agency. . pp. 5–6. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ „Professional bodies and professional qualification”. Target Jobs. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]