Asen Zlatarov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Asen Zlatarov
Date personale
Născut[2][1] Modificați la Wikidata
Haskovo, Rumelia Orientală Modificați la Wikidata
Decedat (51 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Viena, Statul Federal al Austriei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Sofia[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bulgară[3][4] Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieUniversitatea din Sofia[1]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Geneva[1]  Modificați la Wikidata
Premiipocetni grajdani na Botevgrad[*][[pocetni grajdani na Botevgrad |​]]  Modificați la Wikidata

Asen Zlatarov (în bulgară Асен Златаров) (n. , Haskovo, Rumelia Orientală – d. , Viena, Statul Federal al Austriei) a fost un biochimist bulgar, scriitor și activist social.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pozând pentru o sculptură în Paris, iunie 1926

S-a născut în orașul Haskovo la 4 februarie 1885, ca al doilea copil al Teofaniei și al lui Hristo Zlatarov.

În 1903, familia sa s-a mutat în Sofia, unde Asen a absolvit liceul. În același an, s-a înscris la Facultatea de Chimie a Universității din Sofia.

A studiat chimia la Universitatea din Geneva (1904-1907). În 1908, a susținut teza de doctorat și a obținut doctoratul în fizică și chimie la Universitatea din Grenoble, Franța. A predat la Plovdiv și la München (1909-1910). A editat revistele Chimie și Industrie (bulgară Химия и индустрия) și Natura și Știința (bulgară Природа и наука).

Din 1924, a fost profesor universitar, iar din 1935 profesor universitar la Universitatea din Sofia. Este autorul unor articole literare, poezii, proză lirică și al unui roman. În perioada 1925 - 1927 a fost membru al cercului literar Săgetătorul (bulgară Стрелец). A fost un participant activ în Acordul Maritim Național Bulgar (Български народен морски сговор).[5]

Profesorul Asen Zlatarov a participat la înființarea unui comitet pentru a proteja evreii, împreună cu văduva omului de stat Petko Karavelov - actrița Ekaterina Karavelova, cu scriitorul Anton Strașimirov, profesorul Petko Staynov și alții. Ziarele Mir și Slovo au publicat articole împotriva comitetului stabilit, care au afirmat că nu este de datoria Bulgariei, cu atât mai mult a cetățenilor ei, să intervină în afacerile Germaniei Mari. La 3 iulie 1933, a fost zădărnicită întâlnirea la care vorbitori au fost Ekaterina Karavelova și Anton Strașimirov.[6]

Chiar dacă nu a avut legături directe cu Partidul Comunist Bulgar, în 1936 Zlatarov a vizitat Uniunea Sovietică, după care a publicat cartea de propagandă În țara sovieticilor (В страната на Съветите), care glorifica colectivizarea.[7]

La 22 decembrie 1936, într-un spital din Viena, după două operații consecutive, inima lui Asen Zlatarov a încetat să mai bată.

Lucrări scrise[modificare | modificare sursă]

  • Ideile tinerei generații - Идеали на младото поколение
  • În țara sovieticilor - В страната на съветите (1936)[8]
  • Dictatura sau democrația - Диктатура или демокрация[8]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d http://haskovo-online.com/content/view/13/7/lang,  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Вълканов, Вълкан. Морска история на България. София, „Албатрос“, 2000.
  6. ^ Дренкова, Фани. Като антична трагедия. Съдбата на Екатерина Каравелова и нейното семейство в писма, дневници, фотографии. София, издателство – Наука и изкуство, 1984. с. 517
  7. ^ Груев, Михаил (). Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те - 50-те години на XX век. София: Сиела. p. 48. ISBN 978-954-28-0450-5. 
  8. ^ a b ПИСАТЕЛЯТ АСЕН ЗЛАТАРОВ, Литературен Свят, геом-бг[nefuncțională]