Artur Phleps

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Artur Phleps
Artur Phleps in 1943.jpg
Artur Phleps
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Biertan, România Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Arad, România[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Activitate
Ramura Waffen-SS  Modificați la Wikidata
Gradul Obergruppenführer[*]  Modificați la Wikidata
Bătălii / Războaie Primul Război Mondial
Al Doilea Război Mondial  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
Decorații German Cross in Gold[*]
Crucea de Fier cu Frunze de Stejar în grad de cruce[*]
Ordinul național „Steaua României”  Modificați la Wikidata

Artur Martin Phleps (n. Biertan, comitatul Târnava Mare, Austro-Ungaria - d. 1944, Șimand, Arad) a fost ofițer în armata imperială și regală austro-ungară, apoi instructor la Academia Militară Regală a României. Ulterior a devenit general-locotenent, comandant al trupelor de vânători de munte ale Regatului României. După intrarea României în război de partea Germaniei Naziste s-a transferat la Waffen SS, unde a devenit comandantul Diviziei nr. 7 Prinz Eugen. A fost capturat de sovietici și executat lângă Arad.

Originea[modificare | modificare sursă]

A fost fiul medicului Gustav Phleps și al soției acestuia, Sofie, născută Stolz. Medicul Gustav Phleps se stabilise în Transilvania venind din Silezia austriacă.

După ce a absolvit școala la Sibiu a urmat cursurile Academiei Militare Imperiale din Pressburg (Bratislava). După absolvire a devenit ofițer în Armata Comună și în timpul primului război mondial a luptat pe frontul din Galiția, la sfârșitul războiului ajungând la gradul de locotenent-colonel. După terminarea războiului și destrămarea Austro-Ungariei s-a reîntors în locurile natale și a devenit ofițer în armata română. La început a fost instructor la Academia Tehnică Militară din București și mai apoi, având gradul de general-locotenent, a devenit comandantul trupelor de vânători de munte, transformându-le într-o armă modernă, elită a armatei române. De menționat că arma Vânători de munte exista din 1917 în armata română, dar nu era o armă cu performanțe deosebite ca organizare și doctrină de luptă. Cel care a organizat-o și pregătit-o ca o armă de elită este Artur Phelps.

A fost decorat cu:

În 1941 Artur Phleps părăsește armata română pentru a se înrola în forțele germane. Devine membru al Waffen SS, fiind comandantul Diviziei 7 SS Prinz Eugen, formată din voluntari Volksdeutsche din Serbia, Bulgaria, Croația și România și al Corpului 5 SS Vânători de munte (nou format). Divizia aflată sub comanda sa este acuzată de crime de război în Serbia în războiul anti-partizani pe care l-a dus. În septembrie 1944 este trimis în vestul României pentru a evalua situația retragerii forțelor armate germane din România în urma ieșirii României din alianța cu Germania. Este capturat de armata sovietică la 21 septembrie 1944 la Simand, lângă Arad, și este executat. Este decorat cu Crucea de Fier în rang de cavaler.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Artur Phleps”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Artur Phleps”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b c d Thomas & Wegmann 1994, p. 149.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • H. Bergel: Phleps (Stolz) Artur. În: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL) (Lexiconul biografic austriac). Vol. 8, Editura Academiei Științifice din Viena, 1983, ISBN 3-7001-0187-2, p. 45 f. (Direktlinks auf p. 45, S. 46)
  • Thomas Casagrande: Die volksdeutsche SS-Division "Prinz Eugen". Die Banater Schwaben und die nationalsozialistischen Kriegsverbrechen, Campus Verlag, Frankfurt/Main 2003
  • Paul Milata: Zwischen Hitler, Stalin und Antonescu: Rumäniendeutsche in der Waffen-SS. Böhlau Verlag, Köln 2007, ISBN 978-3-412-13806-6
  • Andreas Schulz und Dieter Zinke: Deutschlands Generale und Admirale – Teil V: Die Generale der Waffen-SS und der Polizei 1933-1945, 3. Band, Biblio-Verlag Bissendorf 2008 (ISBN 3-7648-2375-5)
  • Thomas, Franz (). Die Eichenlaubträger 1939–1945 Band 2: L–Z [The Oak Leaves Bearers 1939–1945 Volume 2: L–Z] (în German). Osnabrück, Germany: Biblio-Verlag. ISBN 978-3-7648-2300-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]