Arteră suprascapulară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Artera suprascapulară

Trunchiul tireocervical cu ramurile sale, incluzând și artera suprascapulară

Arterele scapulară și circumflexă
Detalii
Latinăarteria suprascapularis,
arteria transversa scapulae
Sistemaparatul cardiovascular
De latrunchi tirocervical
scenă suprascapulară
Suppliesmușchiul supraspinatus, mușchiul infraspinatus, mușchiul sternocleidomastoidian, mușchiul subclavicular
Resurse externe
Gray'sp.582
TAA12.2.08.051
FMA10663
Terminologie anatomică

Artera suprascapulară este o ramură a trunchiului tirocervical de la nivelul gâtului.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

La început, trece în jos și lateral peste nervul scalen anterior și cel frenic, fiind acoperită de mușchiul sternocleidomastoidian; apoi traversează artera subclaviculară și plexul brahial, mergând în spate și paralel cu mușchii clavicular și subclavicular și sub partea inferioară a mușchiului omohiod până la marginea superioară a scapulei. Trece peste ligamentul scapular transversal superior în majoritatea cazurilor, în timp ce pe sub acesta, prin crestătura suprascapulară în unele cazuri. [1] [2] [3]

Artera pătrunde apoi în fosa supraspinoasă a scapulei. Se deplasează aproape de os, trecând prin canalul suprascapular sub mușchiul supraspinos, [3] către care furnizează ramuri.

Apoi coboară în spatele gâtului scapulei, prin marea crestătură scapulară și sub acoperirea ligamentului transversal inferior, pentru a ajunge la fosa infraspinoasă, unde furnizează infraspinatus [4] și se anastomozează cu artera circumflexă scapulară și ramura descendentă (sau artera scapulară dorsală) a arterei cervicale transversale.

Fiziologie[modificare | modificare sursă]

Pe lângă distribuirea ramurilor către mușchiul sternocleidomastoidian (care, totuși, este alimentat în principal de artera occipitală și artera tiroidiană superioară), către mmușchiul subclavicular (care este alimentat în principal de artera toracoacromială) și către mușchii vecini, eliberează o ramură suprasternală, care traversează peste capătul sternal al claviculei până la pielea părții superioare a pieptului; și o ramură acromială, care străpunge mușchiul trapez și furnizează sânge pielii de peste acromion, anastomozându-se cu artera toracoacromială. La fel ca în cazul alimentării mușchiului subclavicular, acesta se anastomozează cu artera toracoacromială în zonele vascularizate ale pielii.

Pe măsură ce artera trece peste ligamentul scapular transvers superior, trimite o ramură în fosa subscapulară, unde ramifică sub mușchiul subscapular și se anastomozează cu artera subscapulară și cu artera scapulară dorsală.

De asemenea, trimite ramuri articulare către articulația acromioclaviculară și articulația umărului și o arteră nutritivă către claviculă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 582 a ediției 20 a Gray's Anatomy (1918)

  1. ^ „Chapter 8: THE SHOULDER AND AXILLA”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Scapular Region”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Al-Redouan, Azzat; Holding, Keiv; Kachlik, David (). „"Suprascapular canal": Anatomical and topographical description andits clinical implication in entrapment syndrome”. Annals of Anatomy. doi:10.1016/j.aanat.2020.151593. PMID 32898658. 
  4. ^ Moore, Keith (). Clinically Oriented Anatomy. Wolters-Kluwer. pp. 716–718. ISBN 978-1-4511-1945-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Anatomy figure: 26:03-07 at Human Anatomy Online, SUNY Downstate Medical Center
  • MedEd at Loyola grossanatomy/dissector/
  • lesson6 at The Anatomy Lesson by Wesley Norman (Georgetown University)