Arnold Pomerans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Arnold Pomerans
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Königsberg, Republica de la Weimar, Imperiul German Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Polstead⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător Modificați la Wikidata

Arnold Julius Pomerans (n. ,[1] Königsberg, Republica de la Weimar, Imperiul German – d. ,[1] Polstead⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Unit) a fost un traducător britanic originar din Germania.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Arnold Pomerans s-a născut în Königsberg, Germania, pe 27 aprilie 1920 într-o familie evreiască. Datorită creșterii antisemitismului în Germania familia sa a plecat în Iugoslavia și, mai târziu, în Africa de Sud. În 1948 Arnold Pomerans a emigrat în Anglia, unde a devenit un traducător cu normă întreagă în anii 1950, după ce a lucrat inițial ca profesor. El a tradus aproximativ două sute de opere de ficțiune și non-ficțiune din mai multe limbi europene. Printre autorii pe care i-a tradus sunt Louis de Broglie, Anne Frank, Sigmund Freud, Johan Huizinga, Jean Piaget, Jacques Presor și Jan Romein. Traducerea autobiografiei A Little Yes and a Big No a lui George Grosz i-a adus în 1983 Premiul Schlegel-Tieck, iar în 1997 el a fost distins cu Premiul pentru traducere PEN pentru The Selected Letters of Vincent Van Gogh.[3] În necrologul său a fost numit „unul din cei mai buni traducători ai Marii Britanii” de către ziarul The Independent.[4]

În 1956 s-a căsătorit cu Erica White. Ei au efectuat împreună o mare parte a activității de traducere. El a murit de cancer la Polstead, Suffolk în 30 mai 2005, la vârsta de 85 de ani.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Oxford Dictionary of National Biography 
  2. ^ Hopkinson, Amanda T. (septembrie 2012). „Pomerans, Arnold Julius [Arno] (1920-2005), translator” ((necesită abonament sau apartenență la sistemul britanic de biblioteci publice)). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/95889.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)
  3. ^ „Lives in Brief”. The Times. . p. 53.  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
  4. ^ Paterson, Mark (). „Arnold J. Pomerans [obituary]”. The Independent. p. 39.  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)