Arnold Pomerans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Arnold J. Pomerans)
Arnold Pomerans
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Königsberg, Imperiul German[1] Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Polstead⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–) Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[2]
limba engleză[2]
limba neerlandeză[2] Modificați la Wikidata

Arnold Julius Pomerans (n. , Königsberg, Imperiul German – d. , Polstead⁠(d), Babergh, Anglia, Regatul Unit) a fost un traducător britanic originar din Germania.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Arnold Pomerans s-a născut în Königsberg, Germania, pe 27 aprilie 1920 într-o familie evreiască. Datorită creșterii antisemitismului în Germania familia sa a plecat în Iugoslavia și, mai târziu, în Africa de Sud. În 1948 Arnold Pomerans a emigrat în Anglia, unde a devenit un traducător cu normă întreagă în anii 1950, după ce a lucrat inițial ca profesor. El a tradus aproximativ două sute de opere de ficțiune și non-ficțiune din mai multe limbi europene. Printre autorii pe care i-a tradus sunt Louis de Broglie, Anne Frank, Sigmund Freud, Johan Huizinga, Jean Piaget, Jacques Presor și Jan Romein. Traducerea autobiografiei A Little Yes and a Big No a lui George Grosz i-a adus în 1983 Premiul Schlegel-Tieck, iar în 1997 el a fost distins cu Premiul pentru traducere PEN pentru The Selected Letters of Vincent Van Gogh.[4] În necrologul său a fost numit „unul din cei mai buni traducători ai Marii Britanii” de către ziarul The Independent.[5]

În 1956 s-a căsătorit cu Erica White. Ei au efectuat împreună o mare parte a activității de traducere. El a murit de cancer la Polstead, Suffolk în 30 mai 2005, la vârsta de 85 de ani.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Oxford Dictionary of National Biography 
  2. ^ a b c CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Hopkinson, Amanda T. (septembrie 2012). „Pomerans, Arnold Julius [Arno] (1920-2005), translator” ((necesită abonament sau apartenență la sistemul britanic de biblioteci publice)). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/95889.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)
  4. ^ „Lives in Brief”. The Times. . p. 53.  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
  5. ^ Paterson, Mark (). „Arnold J. Pomerans [obituary]”. The Independent. p. 39.  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)