Armistițiul de la Jam Zapolsky

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Armistițiul de la Jam Zapolsky, cu portocaliu sunt indicate teritoriile recuperate de Uniunea statală polono-lituaniană

Armistițiul sau Tratatul de la Yam-Zapolsky (Ям-Запольский) sau Jam Zapolski, semnat la 15 ianuarie 1582 între Uniunea statală polono-lituaniană și Țaratul Rusiei, a fost unul dintre tratatele care au pus capăt Războiului Livonian.[1] A urmat campaniei de succes a lui Ștefan Báthory în Livonia, care a culminat cu Asediul Pskovului.

Armistițiul a fost încheiat cu ajutorul legatului papal Antonio Possevino și a fost semnat pentru Uniunea statală polono-lituaniană de către regele Poloniei și Marele Duce al Lituaniei Ștefan Báthory și pentru Rusia de țarul Ivan cel Groaznic și a instituit un armistițiu de zece ani.

În termenii tratatului, Rusia a renunțat la pretențiile asupra Livoniei și Poloțkului, dar nu a cedat niciun teritoriu rusesc de bază, întrucât Báthory a returnat teritoriile pe care armatele sale le ocupaseră (a renunțat, în special, la asediul Pskovului și a părăsit orașul Velikie Luki. Armistițiul a fost prelungit timp de douăzeci de ani în 1600, când o misiune diplomatică la Moscova, condusă de Lew Sapieha, a încheiat negocierile cu țarul Boris Godunov. Armistițiul a fost încălcat când polonezii au invadat Moscova în 1605.

Unul dintre principalii negociatori din partea poloneză a fost Krzysztof Warszewicki.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Baliulis, Algirdas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Maskvos valstybės diplomatiniai santykiai XVI a. pabaigoje (PDF). Vilnius: Lietuvos istorijos institutas. 
  2. ^ FERRING, ROBERT L. (). „CHRISTOPHER VARSEVICIUS: POLISH RENAISSANCE DIPLOMAT, STATESMAN, AND POLITICAL WRITER”. The Polish Review. 5 (2): 98–109. ISSN 0032-2970. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]