Armistițiul de la Jam Zapolsky

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Armistițiul de la Jam Zapolsky, cu portocaliu sunt indicate teritoriile recuperate de Uniunea statală polono-lituaniană

Armistițiul sau Tratatul de la Yam-Zapolsky (Ям-Запольский) sau Jam Zapolski, semnat la 15 ianuarie 1582 între Uniunea statală polono-lituaniană și Țaratul Rusiei, a fost unul dintre tratatele care au pus capăt Războiului Livonian.[1] A urmat campaniei de succes a lui Ștefan Báthory în Livonia, care a culminat cu Asediul Pskovului.

Armistițiul a fost încheiat cu ajutorul legatului papal Antonio Possevino și a fost semnat pentru Uniunea statală polono-lituaniană de către regele Poloniei și Marele Duce al Lituaniei Ștefan Báthory și pentru Rusia de țarul Ivan cel Groaznic și a instituit un armistițiu de zece ani.

În termenii tratatului, Rusia a renunțat la pretențiile asupra Livoniei și Poloțkului, dar nu a cedat niciun teritoriu rusesc de bază, întrucât Báthory a returnat teritoriile pe care armatele sale le ocupaseră (a renunțat, în special, la asediul Pskovului și a părăsit orașul Velikie Luki. Armistițiul a fost prelungit timp de douăzeci de ani în 1600, când o misiune diplomatică la Moscova, condusă de Lew Sapieha, a încheiat negocierile cu țarul Boris Godunov. Armistițiul a fost încălcat când polonezii au invadat Moscova în 1605.

Unul dintre principalii negociatori din partea poloneză a fost Krzysztof Warszewicki.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Baliulis, Algirdas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Maskvos valstybės diplomatiniai santykiai XVI a. pabaigoje (PDF). Vilnius: Lietuvos istorijos institutas. 
  2. ^ FERRING, ROBERT L. (). „CHRISTOPHER VARSEVICIUS: POLISH RENAISSANCE DIPLOMAT, STATESMAN, AND POLITICAL WRITER”. The Polish Review. 5 (2): 98–109. ISSN 0032-2970. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]